Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha a jogosítvány megszerzését tervezi

Brutális számok érkeztek arról, hogy mennyibe kerül idén a jogosítvány.

2024. február 24., 13:11

Szerző:

A jogosítvány megszerzése tavaly is drága mulatság volt, de idén még brutálisabb kiadásra kell számítani. Egy év leforgása alatt jelentősen megemelkedett az autóvezetői tanfolyamok ára a KSH legfrissebb adatai alapján – írja a Hellovidék. Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322 110 forintba, azaz a drágulás egy év alatt több mint 7 százalékos volt. Az emelkedés mértékét mégjobban szemlélteti, ha felidézzük, hogy három éve még 201 620 forint volt átlagosan egy tanfolyam ára.

A Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnöke, Böröcz Mátyás a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a növekvő költségek miatt jelentősen megcsappant a jogosítványszerzési kedv, de komoly gondban vannak a hazai autósiskolák is, akik az elszálló infláció miatt várhatóan idén is kénytelenek lesznek emelni az áraikon.

A drágulás miatt sok vidéki városban jelentősen csökkent az érdeklődés a jogosítvány megszerzése iránt

Pető Attila, közlekedési szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által nemrég belengetett ingyenes jogosítványszerzés körül még mindig rengeteg nyitott kérdés van, és félő, hogy az egyes autósiskolák isszák majd meg ennek a levét. A kormány azért, hogy valamelyest mérsékelje az utóbbi évek drasztikus emelkedését tavaly bejelentette, hogy átvállalja a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte a teljes költségét sikeres vizsga letétele után utólagos visszatérítés formájában a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak – írja Blikk

Az állami támogatás érinteni fogja „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, amely a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást jelentheti, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is, amely a forgalmi vizsgáig előírt 29 gyakorlati órára vonatkozhat. Tehát a vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné a 2024/25-ös tanévtől, azaz 2024 szeptemberétől. Bár részleteket azóta sem közöltek a törvényjavaslattal kapcsolatban 2024 január elején megerősítették: valóban úgy tervezik, hogy ősztől ingyenessé teszik a jogsit kb. 50-60 ezer diák számára.

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke szerint vidéken nagyon megcsappant a jogosítványt szerzők száma, ráadásul sokan az új jogszabályváltozástól teszik függővé azt, hogy beiratkoznak tanfolyamra. „ Az autósiskolák nagyon nehezen élik meg egyébként is a mindennapokat, jelentős létszámcsökkenés van vidéken sok helyen. Főleg azoknak nehéz, akik bérlik a helyiségeket az oktatáshoz, és amellett még ki kell termelni a minimálbér-emelésből fakadó további forrásokat is” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance)

12:06

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával. 

 

10:35

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.