Bevetésre kész a járványkommandó, mostantól ez a csapat lesz a védekezés alappillére

2020. június 15., 18:23

Szerző:

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység

- mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szervezet eligazító ülésén hétfőn Budapesten.

A járványügyi bevetési egységről szólva elmondta: a kormány döntése alapján ez a szervezet fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában és támogatást nyújt az illetékes hatóságoknak.

A hatfős egységet

  • Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos vezeti,
  • tagja Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője,
  • Cseh Krisztián, az országos kórházfőparancsnoki támogató törzs vezetője,
  • Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója,
  • Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyettes főigazgatója,
  • valamint Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka. 

Hozzátette: a védekezésbe bevonhatják a területileg illetékes védelmi bizottságban részt vevő szervezetek kijelölt állományát, a területileg illetékes kórházparancsnokokat, valamint a vegyivédelmi zászlóaljat is.

Koronavírus – A mentők lakókat szállítanak el a Pesti út
Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Kovács Tamás

Az egység működéséről szólva elmondta: ha az operatív törzs vezetőjének tudomására jut, hogy intézkedésre van szükség például egy kórháznál vagy idősotthonnál, akkor utasítja őt mint az ügyeleti központ vezetőjét, ő pedig az ügyeleti központon keresztül értesíti a bevetési egység vezetőjét, tagjait, valamint az országos kórházfőparancsnoki törzset. Ezt követően a bevetési egység tagjai egymással egyeztetve, saját hatáskörben kezdik meg a munkát, ahogy a kórházfőparancsnoki törzs is jelentést tesz az országos kórházfőparancsnoknak, aki ugyancsak saját hatáskörben teszi meg a szükséges intézkedéseket.  

A bevezetési egység vezetőjének feladatairól szólva kiemelte, hogy

Szabó Enikőnek a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie,

tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével. Jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni, például

  • látogatási tilalmat,
  • kijárási tilalmat,
  • területlezárást,
  • kijárási korlátozást rendelhet el,
  • illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről,
  • valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet.

Neki kell kialakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.

Koronavírus - Megkezdődött a Pesti úti idősotthon lakóinak
Fotó: Kovács Tamás

Lakatos Tibor összegzése szerint

a bevetési egység egyfajta készenléti feladatot lát el,

amelyhez az operatív törzs minden segítséget megad. Reményét fejezte ki, hogy az eddig megtett intézkedéseknek, valamint a magyar állampolgárok védekezés iránti elkötelezettségének köszönhetően nem lesz szükség azonnali intézkedésekre, ugyanakkor ha mégis be kell vezetni ilyen lépéseket, akkor

a bevetési egység intézménye garantálja, hogy a védekezés az első pillanattól fogva szakértő kezekben legyen.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.