Töretlen az infláció, az élelmiszerek és a lakbérek költsége a tizedével növekedett

2019. szeptember 10., 12:47

Szerző:

Az átlagos fogyasztási kosarat tekintve 3,1 százalékos volt az infláció augusztusban az egy évvel korábbiakhoz képest – írja a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése.

Az árak a fogyasztói főcsoportok az alábbiak szerint alakultak:

  • a dohánytermékek és szeszes italok 8,8 százalékkal drágultak (csak a dohány 12,8 százalékkal);
  • az élelmiszerek átlagosan 5,8 százalékkal;
  • a szolgáltatások 2,8 százalékkal;
  • a háztartási energia 1 százalékkal;
  • a ruházkodási cikkek 1,8 százalékkal nőttek.

Lényegében változatlan maradt, azaz 0,1 százalékkal nőttek az egyéb cikkek, üzemanyagok. Csökkenés a főcsoportok közül egyedül a tartós fogyasztási cikkekben volt mérhető, melyeknél átlagosan 1,4 százalék volt az árak csökkenése.

Az élelmiszerek körében a drágulás leginkább az idényáras termékeket érintette. A burgonya, a friss zöldség és a gyümölcsök 13,7 együttesen százalékkal drágultak, valamint szintén nőtt a sertéshúsé (11,5), a liszt (11,3), a péksütemény (10) és a kenyér (8,4) ára. Ebben a kategóriában a tej ára csökkent 5,2 százalékkal.

A lakbérek 10 százalékkal nőttek a KSH szerint egy év alatt.

Összességében idén júliushoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak, ezt a Magyar Nemzeti Bank úgy értékelte, hogy „augusztusban nem változtak az inflációs alapmutatók”.

A kilátásokat tekintve meg kell jegyezni, hogy a szezonális cikkek, mint az élelmiszerek drágulása vagy csökkenése többnyire ősszel jelentkezik, amikor már látható a teljes terméshozam. Év elejéhez képest az árak átlagos növekedése így is 3,4 százalékos.