Egy budai iskola kórusa énekelhet Donald Trumpnak a CPAC díszvacsoráján

A budai iskola kórusa máskor is rendszeresen lépett fel külső rendezvényeken, de hogy Donald Trump előtt lenne jelenésük azért egy kicsit meglepte a szülőket.

2024. április 18., 11:32

Szerző:

A gyerekeket az iskola politikai kísérőrendezvényre kívánja vinni, a lányokat a kórusvezetője arról tájékoztatta arról, hogy Donald Trump előtt fognak fellépni – írja a 444 a Szabad Európa értesülései alapján. A szülök elsőre azt gondolták, hogy a gyerekek durván félreérthettek valamit, ezért a szülői levelezőlistán rákérdeztek a kórusvezetőnél a tervezett programokra. Az ő vasárnapi válaszából derült ki számukra, hogy ha nem is biztos, hogy személyesen a volt – és a jelenlegi trendek szerint jó eséllyel következő – amerikai elnököt kell elkápráztatniuk.

Az iskola szerint a jobboldali gálavacsora nem politikai rendezvény, és még jól jöhet az intézménynek 

A szülői levelekre érkezett válasz szerint az iskolai kórus a CPAC Hungary 2024 díszvacsoráján fog fellépni az Operaházban. Az Operában aznap estére valóban nincs meghirdetve nyilvános előadás. Erről azonban csak azután tájékoztatta az iskola a szülőket, hogy közülük többen rákérdeztek, milyen programra vinnék fellépni a gyerekeket a megkérdezésük nélkül. Erre Friedrich Attila az iskola igazgatója válaszolt, aki azt írta, hogy ugyan elviekben egyetért azzal, hogy az iskolának kerülni kell a pártpolitikai eseményeken való közreműködést, de ezúttal a felkérés egy civil szervezettől (vagyis az Alapjogok Központtól) érkezett azzal, hogy a CPAC-os díszvacsora előtt „nemzetközi vendégeinknek szeretnénk egy kis ízelítőt adni az igen gazdag hagyománnyal rendelkező és magas színvonalú magyar zenei kultúrából”.

„Az esemény zártkörű, nem sajtónyilvános. A fellépés helyszíne az Opera, ami számunkra a fellépés kulturális jellegét támasztotta alá. A fellépés a vacsora előtt lesz, a kórus egyszerre énekel három darabot, majd a gyerekek távoznak, beszédeket nem hallanak. Ezek alapján úgy láttuk, hogy ez a konkrét esemény nem pártpolitikai jellegű, hanem kulturális” – írta az iskolaigazgató, hozzátéve, hogy a fellépés még jól jöhet az intézménynek:

A főszónok ismét Orbán Viktor lesz 

Idén április 25-én és 26-án rendezi meg újra, harmadik alkalommal az Alapjogokért Központ a legnagyobb nemzetközi konzervatív seregszemlét, a CPAC Hungary-t. A CPAC eredetileg a ’70-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot 2022-ben szervezte meg az Alapjogokért Központ a magyar fővárosban.  

„Az akkor az »Isten, haza, család« értékvilágára összpontosító, több mint 1500 embert – köztük közel 200 külföldi döntéshozót, újságírót, influenszert – megmozgató rendezvény óriási érdeklődést váltott ki: szövetségeseinkkel még szorosabb barátságot sikerült kialakítani, a balliberális oldal pedig hisztériarohamban tört ki”– írja oldalán a CPAC Hungary.  Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója azt mondta Facebook oldalán közzétett videóban, hogy „a magyar jobboldal átütő győzelmet aratott, akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszott.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.