HRW: Ideje lenne fellépni az orbáni tempóval szemben!

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet tudósításban számolt be az Ökotárs Alapítvány és a Demnet elleni hétfői rendőri razziáról. A szervezet Kelet-Európa szakértője szerint a magyar kormány újabb lépést tett a civil társadalom megfélemlítése felé.

2014. szeptember 13., 16:14

A Hasadások: a magyar rendőrség megszorongatja a civil társadalmat című cikkében a HRW arról írt, hogy hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda és a készenléti rendőrség egységei szállták meg a norvég civil alap magyarországi pénzeinek két kezelőszervezetét.

A Demnet vezetője által a közösségi médiában közzétett információk szerint az alapítvány munkatársai nem használhatták a telefonjaikat, eközben a rendőrök a helyszínen laptopokat és szervereket foglaltak le. A hivatalos rendőrségi közlés szerint jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoznak. A feljelentésről kiderült, hogy egy Fideszhez köthető e-mail címről érkezett.

Az Ökotárs és a Demnet elleni razzia csak a magyar kormány legutóbbi támadása volt a civil társadalom ellen. Májusban meglepetésszerű pénzügyi ellenőrzéseket tartottak ugyanezeknél a szervezeteknél. A magyar kormány emellett azzal vádolja Norvégiát, hogy beavatkozik a magyar politikai viszonyokba azzal, hogy civil szervezeteke pénzel. Az Ökotárs Alapítványt korábban azzal vádolta az Orbán-kormány, hogy erősen köthető az ellenzéki LMP-hez – írja a HRW.

A civilek elleni razzia és nyomozás újabb bizonyítéka annak az Orbán-kormány autoriter szándékainak, amelyek különösen azóta erősödtek fel, hogy a Fidesz ismét választásokat nyert idén áprilisban. Orbán Viktor miniszterelnök egészen odáig ment, hogy nyilvánosan kijelentette, fel akarja számolni a liberális demokráciát Magyarországon.

Mindezek a fejlemények megkongatták a vészharangot a tengerentúlon: a New York Times és a Washington Post szerkesztőségi vezércikkekben támadta a magyar kormányfőt. Orbán Viktor autokrata törekvései Európában ugyanakkor jórészt visszhangtalanok maradtak.

Az emberi jogok európai biztosa júliusban levelet küldött, amelyben bírálta a Fidesz-kormány megbélyegző retorikáját és a civilszervezeteket támadó politikáját. A magyar kormány erre azt válaszolta, hogy morális kötelessége minden erőfeszítést megtenni a nyomozás sikeressége érdekében. Az Európai Unió egyelőre nem reagált érdemben a magyarországi civil szervezetek üldöztetésére, ahogyan arra sem, hogy Orbán júliusban illiberális államot hirdetett beszédében.

Elérik-e az EU ingerküszöbét a magyar kormány legutóbbi emberi jogi ellenes lépései, születik-e válaszreakció? A HRW abban bízik, hogy az unió végre felismeri ennek szükségességét. „Amennyiben az EU nem készült fel arra, hogy odahaza megvédje alapértékeit és alapvető jogait, hogyan lenne képes erre bárhol másutt a világban?” – zárul a Human Rights Watch írása.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.