Mától a hadsereg irányít 140 kulcsvállalatot, holnaptól katonák lesznek az utcákon

2020. március 19. 08:45 - szerző: 168 Óra

Csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője. A néhány fős csoportok – amelyekben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. A feladatuk kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása - írja a HVG.

Benkő Tibor
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az érintett cégek vezetőit levélben értesítették a kormány döntéséről. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai irányító csoportot küldenek. Az irányítócsoportok - melyben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek - nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent.

Péntektől nagy létszámban jelennek meg a katonák az országban. Az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek. Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat.