Gulyás Gergely szerint a közép-európai országok nem a jogállamiság vizsgálatát ellenzik, hanem a jogállamiság különféle definiálását

2019. augusztus 23., 16:51

Szerző:

A kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás irányítása az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kiemelte, a kormány szerint így lesznek biztosítottak a kutatás és innováció hatékony irányításának feltételei. 

– Mindenki egyetértett abban, hogy jobb, ha egy kézben van a felsőoktatás irányítása, és több érv szól amellett, hogy oda kerüljön, ahol a kutatás-fejlesztés és az innováció van

– mondta Gulyás Gergely.

– A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja

– közölte.

Gulyás Gergely elmondta, a közoktatási területet megerősítik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni. Hozzátette, hogy ezek a változások legkésőbb szeptember 1-jén életbe lépnek.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lesz az ITM parlamenti államtitkára, Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár lesz, Boros Anita pedig az építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárságot vezeti majd az ITM-ben.

Kérdésre kijelentette, nem várható kormányalakítás.

A miniszter emlékeztetett, Magyarország elnyerte a lehetőséget, hogy 2022-ben férfi kézilabda Európa-bajnokságot rendezzen, ezért nagy rendezvénycsarnokot építenek, ami Budapestnek is előnyös lesz. 

– Folyamatban van a közbeszerzési eljárás, a jövő héten érkeznek be az ajánlatok. A fővállalkozói szerződés összege csak 100 milliárd forint lehet

– jelentette ki. Megjegyezte, a csarnoknak legalább 20 ezer ember befogadására kell alkalmasnak lennie.

Külpolitikai kérdésekre kitérve elmondta, Magyarországnak általános külpolitikai célja, hogy a világ vezető hatalmaival jó viszonyt ápoljon, és ez az év is bizonyítéka annak, hogy ez sikerül.

– Orbán Viktor miniszterelnök idén tárgyalt már Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban, hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatott Magyarországra, remélhetőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is még idén sor kerülhet egy közvetlen találkozóra, és Kínával is jó viszonyt ápol Magyarország

– fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A német kancellár hétfői soproni látogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy Angela Merkel világossá tette, a visegrádi együttműködés Európa egészének érték, és elismerően beszélt az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról, ami a miniszter szerint rendkívüli fontosságú az új, hétéves uniós költségvetés elfogadása előtt. Hozzátette, Németország azt szeretné, ha a következő év második felében aktuális német uniós elnökség előtt elfogadnák a büdzsét.

Szólt arról is, miszerint az a látszat alakult ki, mintha a jogállamisági kérdések a közép-európai országoknak nem lennének fontosak, holott ők nem az ellen vannak, hogy legyen egy eljárás, amelynek keretében értékelik a tagállamokat, hanem az ellen, hogy többféleképpen definiálják a jogállamiságot, hiszen így ami az egyik országban elfogadott, a másikban nem.

közigazgatási létszámstopról szóló sajtóhíreket firtató kérdésre a miniszter úgy reagált, nem lépett hatályba ilyen döntés a területi közigazgatásban, a kormány a központi közigazgatásra vonatkozóan határozott arról, hogy ha egy álláshely fél éven át betöltetlen volt, akkor az központi álláshely lesz, és csak kormányzati hozzájárulással tölthető be.

Az egyszer használatos műanyagok betiltását firtató felvetésre azt mondta, van kormányzati szándék a szelektív hulladékgyűjtés támogatására, de ha az EU jogharmonizációt igénylő, kötelező szabályokat vezet be, a kabinet eleget fog tenni azoknak.

Azzal összefüggésben, hogy a gyülekezési joggal való visszaélés miatt beidézték a rendőrségre Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát, a miniszter úgy reagált, nem ismeri a konkrét ügyet, de szerinte egy közterületi sajtótájékoztató a főszabály szerint bejelentés nélkül is megtartható.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.