Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Gulyás Gergely és Rogán Antal sem árulta el, hogy ki döntött a tavalyi kormányzati kirúgásokról

2019. augusztus 22. 13:30 - szerző: 168 Óra

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő megpróbálta kideríteni, hogy a tavalyi majdnem hétezer főskét nap alatt végrehajtott bürokráciacsökkentésnek nevezett kormányzati kirúgási hullámról ki és milyen indokok alapján hozta meg a döntést. A politikus Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, illetve Rogán Antal kabinetminisztert kérdezte a leépítésekről, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával sem kapott érdemi választ.

Szél Bernadett elsőként Gulyás Gergelyhez fordult, mivel a kormányzati létszám kérdése elvileg ahhoz a tárcához tartozik. A Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy a tárca nem adatkezelő.

Ezután a politikus a NAIH-ot kereste meg. A hatóság elnöke, Péterfalvi Attila azt válaszolta Szél Bernadettnek, hogy a Miniszterelnökség arról tájékoztatta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda készítette elő döntéshozatalra a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről szóló határozatot.

– Magyarul Gulyás azt mondta Péterfalvinak, hogy Rogán propagandaminisztériumában döntöttek arról, melyik tárcától hány embert rúgnak ki

– tette hozzá Szél Bernadett.

A képviselő ezután Rogán Antalhoz fordult, de azt a választ kapta, hogy a Kabinetiroda nem adatkezelő.

– Ez lenne a kormányzás? Ez sokkal inkább valami őrült társasjáték a magyar adófizetők pénzén, ahol miniszterek egymás háta mögött egymással szórakoznak, az ellenzéknek meg az a feladata, hogy kitalálja, épp melyik botrányos ügyükben épp melyik hazudik nagyobbat

– jegyezte meg a politikus.

Tegnap írta meg az Index, hogy az Orbán-kormány a közigazgatási intézmények vezetőinek és a minisztereknek azt a tájékoztatást küldte, hogy

egy augusztus 14-én hozott és azonnal érvénybe lépő határozat értelmében a határozat visszavonásáig nem lehet felvenni embereket.

Az ügy előzménye, hogy 2018 nyarán a kormány létszámstopot hirdetett a közigazgatásban, az idén márciusban életbe lépő törvény szerint azonban ismét fel lehetett venni embereket. Ennek jegyében álláspályázatokat írtak ki. A lap információi szerint sokan úgy tervezték, hogy szeptember elején kezdenek, addig felmondási idejüket töltik, de van olyan is, aki már az új álláshely közelében lefoglalózta az albérletét is.

Szél Bernadett erre reagálva jegyezte meg bejegyzésében, hogy

„a váratlan létszámstopról szóló hír is azt mutatja, hogy össze-vissza kapkod a kormány, koncepció nélkül ráncigálja a közigazgatást, hasraütésszerűen küldik el az embereket, hirdetnek létszámstopot, majd oldják fel, hogy aztán újra befagyasszák a létszámot”.