Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Eljárást indított a rendőrség a momentumos Kerpel-Fronius Gáborral szemben, miután a fideszes polgármester villája előtt tartott sajtótájékoztatót

2019. augusztus 22. 14:16 - szerző: 168 Óra

Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás alá vonta és beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság 2019. augusztus 23-ra – számol be róla a Momentum Mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Eszerint a rendőrségi idézés nem részletezte, de Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi fideszes polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintos budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a Párbeszédes Temesvári Szilviával közösen. Temesvárit szintén beidézte a rendőrség.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok bejelentették, hogy vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, két évvel később viszont budai villát vásárolt.

Fotó: Merész Márton

A Momentum azt írta, hogy a rendőrség eljárása egyértelműen jogellenes. Az alapvető jogok biztosa több mint tíz évvel ezelőtt megállapította már, hogy törvénysértő, ha egy sajtótájékoztató miatt gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás indul (42. és 90. oldal). Az új gyülekezési törvény még inkább egyértelművé tette, hogy a közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

– Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt. Elvárjuk, hogy a rendőrség az önkormányzati választások előtt is semlegesen, a jogszabályok teljes betartása mellett járjon el. Természetesen a Momentum politikusa minden jogorvoslati eszközt igénybe fog venni a politikai alapon indított, jogsértő eljárással szemben

– szögezte le a párt.

Kerpel-Fornius Gábor épp tegnap jelentette be, hogy támogatja az MSZP-s Tóth József XIII. kerületi polgármestert, és a kerületben a 9. egyéni választókörzetben jelöltként indul az őszi önkormányzati választáson.