Furcsaságok az ercsi tragédia körülményeiben

Áram volt az ercsi támadó kerítésében, a „lesavazott” roma család feje viszont „dongalábú”, felesége idős, lánya pedig pici gyerekével a tragédia előtt három nappal költözött szüleihez, így senki sem járhatott át közülük lopni az ezért elégtételt venni akaró szomszéd férfihoz – állítják a megtámadott romák rokonai. A tragédia helyszínéhez közel egyébként egy térfigyelő kamera is működik folyamatosan, a felvétel sorsáról azonban nem tudni. Az utcában lakó romák szerint valakik szándékosan szítják a hangulatot a városban - írja a Roma Sajtóközpont.

2010. május 26., 06:45

Már majd kétszáz, többnyire a romákat gyalázó hozzászólást írtak a megyei napilap internetes fórumára az emberek az Ercsiben történt tragédia kapcsán. Vasárnap délelőtt az Ercsi Polgári Őrség vezetője például a Roma Sajtóközpontnak (RSK) még úgy nyilatkozott: sem a támadó - aki kollégája volt a közeli olajfinomítóban - sem a roma család tette nem lehet megoldás. Ugyanakkor a megyei hírlap fórumán Toperczer Attila még aznap délután már azzal vádolja a megtámadottakat: „illik tudni, hogy a lesavazott család tagjai lopásból élnek, félelemben tartanak idős embereket, szervezetten, nagyüzemben irtják” az erdőt.” Két keddi hozzászólásában pedig már többek közt úgy fogalmaz: „meddig kell az embernek birka módjára tűrni?” „Nem savazni, hanem lelőni kellett volna” a romákat vagy bulldózerrel nekik menni — ilyet és ehhez hasonlóakat ír több más fórumozó. Ercsi polgármestere pedig több nyilatkozatában ugyancsak azzal vádolta a megtámadott családot, hogy „évtizedek óta mételyezik” a település közhangulatát, és „jobbára bűnözésből élnek”.

A megtámadottak közeli rokonai és más, szintén a tragédia színhelyén lakó romák szerint viszont valakik szándékosan „szítják” a hangulatot a városban. A rokonok a Roma Sajtóközpontnak (RSK) azt mondták: nem ismerték csak látásból „a savazó szomszédot”, nem volt vele semmilyen nézeteltérésük. Viszont szerintük „furcsa” ember volt, egyedül élt, nem állt szóba cigányokkal, de ki volt írva a kerítésére, hogy „magasfeszültség” és csak a halála után mentek valakik a házához és „vágták le a drótokat.”

A rokonok határozottan cáfolva a megtámadottak bűnözéséről szóló vádakat azt mondták: a „lesavazott” családfő beteg, „dongalábú” ember, aki nem tud átmászni egy kerítésen akkor sem, ha nincs benne áram. Ezt egyébként az egyik internetes lap róla készült kórházi fotói is alátámasztják. A támadót végül agyonütő lánya pedig a gyilkosság előtt három nappal költözött a szüleihez pici gyerekeivel, így ők sem „járhattak át folyton lopni”, sem idősödő „nénjük”, aki szintén nem képes kerítést mászni, más pedig nem él a házban – állították egybehangzóan a rokonok.

Az utcában, a helyszín közelében egyébként van egy „24 órás ügyeletű” térfigyelő kamera – mondta el a Roma Sajtóközpontnak a helyi polgárőr parancsnok, aki azonban nem tudott válaszolni arra kérdésre: megnézte-e bárki is a kamera felvételeit, és mi lett ezek sorsa. Toperczer Attila emellett a „fokozott rendőri jelenlétre” panaszkodott: szerinte a kivezényelt rendőrök „csak a biciklistákat szondáztatják a 6-os úton”, ami miatt ellenük is fordult és feszült a közhangulat a városban.

A megtámadott család rokonai pedig azt mondták: félnek, mert már a Magyar Gárdával is ijesztgették őket, „nénjük” pedig az eset óta a három unokájával nem mer egyedül maradni a házban, ezért többnyire ingázik a kisgyerekekkel a helyben és a szomszédos településen élő rokonok közt.

Ahogy azt a Roma Sajtóközpont (RSK) az elsők közt hírül adta: a településen szombat éjjel egy férfi betört egy roma családhoz, és egy átalakított tűzoltópalackból savval permetezte a háziakat. A családfő dulakodott a támadóval, aki végül meghalt, miután a melléképületben lakó, az apja segítségére kiszaladó lánya többször lesújtott rá egy bottal. Az arcán maródás sérülést szenvedett, három gyermekes családanyát vizsgálati fogságba helyezték A rokkant nyugdíjas apját kórházban ápolják súlyos mellkasi és a fején lévő sérülései miatt.