Földes Anna-díjat kapott Biró Marianna a 168 Órában megjelent interjújáért

2019. március 14., 18:53

Szerző:

A legjobb interjúért járó Földes Anna-díjjal tüntette ki a 168 Óra volt munkatársát, Biró Mariannát a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) március 15., a szabad sajtó napja alkalmából.

Biró Marianna belpolitikai újságíró, 2014-től 2017-ig a Népszava belpolitikai rovatát vezette, 2017-től 2019-ig a 168 Óra, jelenleg az Index újságírója. A Földes Anna-díjat azért az interjúért ítélte neki a zsűri, amelyet David B. Cornsteinnel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetével készített a CEU becsi költözéséről szóló bejelentés után. A beszélgetést ide kattintva olvashatják el.

Készül a díjnyertes interjú: Biró Marianna David B. Cornsteinnel
Fotó: Merész Márton

„Az interjú a tényközlésnek és a véleményújságírásnak a határán mozog, kétszereplős műfaj, sosem bikaviadal, sokkal inkább tánc, amiben az újságíró újságíróként is szereplővé válik, ugyanakkor tárgyára, az interjúalanyra fókuszál, s jó esetben nem veszti el a mértéket. Így aztán egy interjú mindig a legnagyobb próba az újságírónak” – írta a pályázatában Biró Marianna.

A Földes Anna-interjúdíjat a két éve elhunyt Földes Anna újságíró, pedagógus, a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolája egykori legendás igazgatója emlékére alapított fia, Mihályi Péter közgazdász és a MÚOSZ.