Palkovics László: Elsőként a Semmelweis Egyetemre terjesztenék ki a Corvinus-modellt

2020. január 29., 13:36

Szerző:

Igyekszik számon tartani a szinte naponta sokasodó feladatait Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Népszavának adott interjúban ezt arra a felvetésre válaszolta, hogy lassan nagyobb a kormányzati territóriuma mint Lázár Jánosé volt. Ahogy a lap megjegyezte, a tárcavezető lassan valamennyi olyan területet megszerzett, amely potenciálisan uniós forrás felhasználó lehet.

Az ITM irányítja már a felsőoktatást, szakképzést, felnőttképzést is, de az általános iskolák és gimnáziumok átvételére a miniszter elmondása szerint nincs terv.

– A szakképzés és a felsőoktatás esetében az volt a logika, hogy az iskolarendszer azon elemei, amelyek közvetlenül a munkaerőpiacra bocsátják ki a végzett diákokat, hallgatókat, az innovációs tárcánál legyenek, a gimnáziumok, általános iskolák pedig, amelyek a szociális területhez is jobban kapcsolódnak, maradjanak a humán tárcánál. Ez így logikus – állapította meg.

Fotó: Bazánth Ivola

Az orvosi egyetemek szintén az ITM-hez kerültek, amivel a tárca átvette a klinikák adósságait is. Palkovics László megjegyezte, hogy a jövőben ezeknek nem lehet tartozása. Azt elismerte, hogy a finanszírozásnak vannak strukturális hibái, amiért az egyetemek nem tehetők felelőssé. Ezért Varga Mihály pénzügyminiszterrel már tárgyalnak egy magasabb konszolidációs összegről, amelynek fejében Palkovics László garantálja, hogy azután az orvosi egyetemeknek nem lesz adóssága az év végén. A javaslaton közösen dolgoznak Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével.

Palkovics László közölte, hogy a tavalyi adatok alapján körülbelül 9 milliárd forinttal garantálható lenne az orvosi egyetemek adósságmentes működése.

A tárcavezető elmondta, hogy a Corvinus-modellt a négy orvosi egyetem közül elsőként a Semmelweis Egyetemre terjesztené ki a kormány.

– Az egyetemnek a fenntartója egy, az állam által létrehozott alapítvány. A Corvinus esetében a juttatott állami tulajdon hozamából, mintegy 10 milliárd forintból ösztöndíjakat írnak ki, amelyekre lehet pályázni. A hallgatók ugyanúgy jelentkeznek, mint az állami egyetemekre, és ugyanúgy ingyen tanulhatnak, hiszen az alapítvány az ösztöndíjakra fordítható keretet odaadja rajtuk keresztül az egyetemnek. A másik modell, amin most dolgozunk, ez egy teljesítményalapú finanszírozás ugyanerre. Azaz megállapodunk az egyetemekkel a finanszírozási feltételekben, mondjuk ötévente értékeljük az elvégzett oktatási teljesítményüket különböző minőségi mutatókkal

– magyarázta Palkovics László. Hozzátette, hogy ebben a modellben az államilag finanszírozott hallgatók képzésének költségeit fizeti meg az állam az egyetemnek. Így szerinte nem lesz kevesebb ingyen hely, csak más csatornán kerül a hallgató képzési díja az intézményhez.

A miniszter beszélt a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről is, amely szerinte év végéig levezényelhető. Úgy véli, a váltás a múzeumot egészen más intézménnyé tudja alakítani a jelenlegihez képest.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.