Félmillió dollárt ad a floridai diákok fegyverellenes mozgalmának a Clooney-házaspár és Oprah Winfrey is

2018. február 21. 04:51 - szerző: MTI

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége, Amal Clooney kedden bejelentette, félmillió dollárt adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának.

A diákok a múlt szerdán, a floridai Parkland város középiskolájában elkövetett tömegmészárlás után hívták életre mozgalmukat és március közepére Washingtonban menetet szerveznek a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáért, illetve a fegyveres erőszak ellen.  A Clooney-házaspár közleményben tudatta döntését, kiemelve, hogy nagy hatással volt rájuk a túlélőkből aktivistákká váló diákok kiállása. Félmillió dollárt ajánlott fel a tiltakozó menetet szervező diákoknak Oprah Winfrey, az Egyesült Államok egyik legismertebb televíziós személyisége, a talk-show műsorok királynője is. Ő kedden éjjel Twitter-üzenetben tette közzé felajánlását, hozzáfűzve, hogy a menetet szervező diákok őt az 1960-as évek polgárjogi mozgalmainak aktivistáira emlékeztetik, mert ők is azt mondták, hogy elegünk van és hallatni fogjuk a hangunkat. 

A felháborodott diákok kedden megjelentek a floridai törvényhozás épületében is, ahol arról tartottak egy szavazást, hogy napirendre vegyenek-e egy, a tűzfegyverek vásárlásának betiltását szorgalmazó törvényjavaslatot. A képviselők nemmel szavaztak. Lizzie Eaton, a parklandi iskola egyik 16 éves diákja a CNN hírtelevízióban szívszaggatónak nevezte a szavazást, amely annak ellenére végződött így, hogy a diákok egész nap győzködni próbálták a demokrata párti és a republikánus törvényhozókat egyaránt. 

Közben a fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tesz közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. A hirdetésben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetségtől (NRA).  A CNN kedden este fotókkal bemutatta azokat a floridai politkusokat, akik részben az NRA pénzén kampányoltak.