Egy 18 éves lányban több a kurázsi, mint bármelyik politikusban - Nekiment Donald Trumpnak a floridai lövöldözés túlélője

2018. február 20., 21:45

Szerző:

„Ha az elnök oda akar jönni hozzám és azt mondani az arcomba, hogy ez egy szörnyű tragédia volt és, hogy sosem lett volna szabad megtörténnie...boldogan megkérdezném tőle, hogy mennyi pénzt kapott az NRA-től.”

Túlzás nélkül történelminek számító beszédet tartott nemrég Emma Gonzalez, a floridai lövöldözés egyik túlélője. A végzős gimnazista azt mondta ki, amit mindenki tud, de nyíltan kevesen mernek hangoztatni, vagyis  hogy a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump 2016-os kampányát dollármilliókkal támogatta a mindenfajta fegyvertartási korlátozást ellenző Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA).

- Minden politikus, aki elfogad pénzt azt NRA-tól, szégyellje magát! - kiabálta Gonzalez. - Szerepelni fogunk a történelemkönyvekben, de nem mint egy újabb statisztika az iskolai lövöldözésekről, hanem mint az utolsó iskola, ahol lövöldözés volt Amerikában - tette hozzá a 18 éves diák.

A február 14-i iskolai lövöldözés – egy kirúgott diák, Nikolas Cruz 17 halálos áldozatot követelő mészárlása – láthatóan más mint az eddigiek. A Marjory Stoneman Douglas középiskola túlélői és az áldozatok családtagjai nem csendben, hanem nagyon hangosan gyászolnak. És nem állnak meg, egészen Washingtonig mennek, ahol márciusra terveznek egy felvonulást, hogy véget érjen a rémálom és sokkal komolyabb fegyvertartási törvényeket léptessenek életbe. - Ez nem csak mentális betegség kérdése. Egy késsel nem tudott volna ennyi embert bántani - utalt a meglehetősen laza floridai fegyvertartási szabályokra Gonzalez. Tizennyolc éves kor felett a szövetségi állam területén bárki vehet fegyvert. Egy ellenőrzésen túl kell esni hozzá, ezen kívül viszont más korlátozás nincs, a fegyvert regisztrálni sem kell. Van egy háromnapos várakozási idő, de bármilyen meglepő, az csak a revolverekre vonatkozik, gépkarabélyokra – például arra az AR-15-ösre, amellyel a 19 éves, szélsőséges nézeteket valló Cruz gyilkolni indult – nem.

„Mindenkinek, aki ma itt áll, otthon kellene gyászolnia. De ehelyett itt állunk, mert a kormány és az elnök csak az imáit küldi, és így az áldozatoknak kell elhozniuk a változást. Az alapító atyák óta és a második alkotmánykiegészítés (ez az 1791-es alkotmánykiegészítés garantálja minden amerikainak a fegyverviselés jogát – a szerk.) óta szédítő iramban fejlődnek a fegyvereink. a törvényeink viszont nem” – tette felelőssé Gonzales a helyzetért gyakorlatilag a teljes a,erikai politikai elitet

Gonzalezt nem csak a politika, de a tudomány is érdekli, iskolája  asztronómiai projektjének egyik vezetője. Sokan kedvelik, ezért is szerepelt a Humans of MSD, vagyis a középiskolájának érdekes embereit bemutató Instagram-oldalon. Ott beszélt arról, hogy azért nyírta kopaszra a fejét, mert mindig melege volt, annyi haja volt, hogy húzta a nyakát. - Ahogy közeledett a szalagavató, gondoltam, egyszerűbb és olcsóbb lesz, ha legalább a hajammal nem kell foglalkoznom. Minél többet mondták a szüleim, hogy ne vágjam le, annál jobban akartam. Olyannyira, hogy Power Point-bemutatót is készítettem nekik a folyamatról és a vélt végeredményről. Szerintem jól áll - zárta le a témát.

Gonzalez az iskolájában működő meleg és heteroszexuális szövetség elnöke is. Pár hónappal ezelőtt az iskolaújságnak a Közel-Keleten a melegeket érő atrocitások kapcsán arról beszélt, hogy elsődleges céljuk az egyenlőség és megértés népszerűsítése. - Bár csak egy helyi, kis szervezet vagyunk, azt gondolom, itt a legfontosabb elkezdeni - mondta erről. 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.