Fellebbez a nő, aki ellen másodikként indítottak eljárást csak azért, mert hajléktalan

2018. október 19., 16:21

Szerző:

Pénteki perében figyelmeztetést kapott Oláh Kálmánné, az a 62 éves hajléktalan nő, akit  másodikként indítottak eljárás el Magyarországon az új szabálysértési törvény értelmében. A Fővárosi Törvényszéken zajló pert élőben közvetítettük, vádlottja nyugdíj előtt áll, öt hónapja vált hajléktalanná, mert az élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban. Jelenleg alkalmi munkákból él, korábban takarítóként és segédápolóként is dolgozott gyermekkórházban. Azért állították elő, mert október 17-én, egy napon belül háromszor figyelmeztették rendőrök.

Fotó: Kökényesi Gábor

A 62 nő akkor keltett gyanút, hogy a Feneketlen tó melletti padon ült, egy kutya társaságában a takarójával és a párnájával. Bár az első figyelmeztetéskor megígérte, hogy ismerősei elszállítják a holmiját, a második felszólításnál még mindig minden nála volt. Ekkor ugyan elment máshova, de a harmadik felszólítás után sem szabadult meg semmitől.  A negyedik felszólítás után az FKF munkatársai mindenét elvitték. Október 18-án, a törvény szerint elindították ellene az eljárást. Most nem ült a tárgyalóteremben, videón jelentkezett be egy kihallgatószobából. 

Oláh Kálmánné korábban gyors- és gépírónőként dolgozott a Belügyminisztériumban, aztán egy bizományiban az értékesítési osztályvezető titkárnőjeként. 1995-ben az Egyesült Államokba is kiment néhány évre. Vallomásában elmondta, akkor vált hajléktalanná, amikor február végén mennie kellett a lakásból, amelyben 14 éven át élt az élettársával. Szerinte a hajléktalansága átmeneti állapot, mert a lakás ügyében is folyik per.

A pénteki per csúcspontja az volt, amikor a nőt a titkár megkérdezte, vár-e gyermeket.

– Terhes? – hangzott a kérdés.

– Nem. 62 éves vagyok – válaszolta.

Ügyvédje arra hivatkozva kérte az egész eljárás felfüggesztését, hogy a szabálysértési törvény módosításáról az alkotmánybíróságnak kellene döntenie. Védence ráadásul önhibáján kívül lett hajléktalan. Bár az ügyész emlékeztetett, hogy Budapesten vannak hajléktalanszállók, ezt az érvet az ügyvéd elutasította. – 9500 férőhely van a hajléktalanszállókon, ehhez képest az utcán 15-30 ezer között van a hajléktalanok becsült száma – emlékeztetett.

A nő fellebbez a figyelmeztetésről szóló döntés ellen. Eljárási költségről, amelyet meg kellene fizetnie, nem esett szó, mert nem kirendelt védő, hanem az Utcajogász ügyvédei látták el a jogi képviseletét. A szabálysértési törvény alapján pénteken elítélt egyik hajléktalannak 6350 forint eljárási költséget kell fizetnie, mert kirendelt védő védte. Egy gödöllői hajléktalant 20 ezer forintos eljárási költséggel sújtottak ugyanezért.

A tárgyalás alatt a hajléktalanok zaklatása ellen tüntettek a fővárosi Törvényszék épülete előtt.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.