300 ezer forintba is belekerülhet minden egyes hajléktalan elleni eljárás, cserébe viszont semmi értelme

2018. október 19., 08:38

Szerző:

Szerda éjfélig országszerte 101 hajléktalan embert figyelmeztettek amiatt, mert az utcán él, és két ember ellen indítottak szabálysértési eljárást

Budapesten egy 61 éves, beteg nő az első, akit bíróság elé állítanak pénteken „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt. Molnár Noémi, A Város Mindenkié csoport utcajogásza a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a nőt A XI. kerületben figyelmeztették négyszer a rendőrök.

A 61 éves nő 5 hónapja él az utcán, a környéken ismerik. Az élettársa 2017-ben halt meg, egy évig még maradhatott a férfi nevén lévő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát, idén tavaszig.

Évekig dolgozott közalkalmazottként, segédápoló volt majd takarított.

Onkológiai betegsége miatt már csak alkalmi takarítást tud vállalni. A nő kutyája menhelyre került, a holmiját elvették.

Molnár Noémi azt mondta, a Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre, a fehérre meszelt falak arról árulkodnak, hogy a sterilitás megőrzésére törekszik a rendőrség. A meghallgató szobában

ők átlátszó műanyag széken ültek,

vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt. Molnár Noémi ilyet még rendőrségen nem látott.

A Gödöllőn őrizetbe vett hajléktalan férfit figyelmeztetésben részesítette  bírósáság és 20 ezer forintos szabálysértési költség megfizetésére kötelezte a bíróság. Az összeget az ügyvédje fizeti ki.

Az eset kapcsán Víg Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője a Népszavának elmondta, hogy az előállítás és az elzárás is tetemes pénzbe kerül, számításaik szerint

az egész eljárás költsége 250-300 ezer forintot is kitehet egyetlen hajléktalan ember esetén.

A hajléktalanság büntetése semmit nem old meg, de cserébe sok pénzbe kerül – mondta, hozzátéve, hogy eredményesebb lenne, ha ezeket az összegeket a szociális ellátórendszer fejlesztésére fordítanák.

Víg Dávid szerint az, ami most történik, nem más, mint „látványbeavatkozás”. A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a frekventált közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, de a szállókba jelentkezők száma nem emelkedett számottevően. A hajléktalan emberek kiszorultak a külső városrészekbe, ahol egyelőre kevésbé háborgatják őket.

Ez jelentősen megnehezíti majd az őket segítő civil- és segélyszervezetek munkáját, ami a téli krízisidőszak előtt nem túl megnyugtató.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.