Feljelentést tesz a Párbeszéd, mert a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái megzavartak egy LMBTQ-rendezvényt

2019. április 1., 11:35

Szerző:

Büntető és szabálysértési feljelentést tesz a Párbeszéd, mert a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezetének aktivistái megzavartak egy szegedi LMBTQ-eseményt szombaton – közölte Kovács Tamás, a párt helyi elnöke hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján elmondta, a Zöld Terasz elnevezésű rendezvényhelyszínen a szegedi LMBTQ-csoport a roma nők társadalmi helyzetéről szervezett filmvetítéssel egybekötött érzékenyítő programot, a Mi Hazánk, a Fidesz kedvenc ellenzéki csoportosulásának ifjúsági szervezete azonban megzavarta az eseményt, és a program félbeszakításra szólította föl a szervezőket. Emlékeztetett, az eset nem egyedi, mivel az LMBTQ-csoportot korábban kitiltották az uniós támogatással fenntartott szegedi Új Nemzedék Központból.

Kovács Tamás felkérte a Fidesz helyi vezetőit, hogy ítéljék el a történteket, szerinte ebből lehetne csak látni, hogy a kormánypárt az ilyen szélsőséges nézetek mellett áll vagy elhatárolódik tőlük.

– A szombati garázda cselekmény miatt büntető és szabálysértési feljelentést tesznek – mondta, hozzátéve, a rendőrségnek vizsgálnia kell azt is, hogy a résztvevők között helyet foglaló aktivisták antiszemita felhangú karlendítésre hivatkozva álltak föl a nyilvános rendezvényen.

Mihalik Edvin, a Momentum szegedi elnöke kijelentette, a Mi Hazánk azért lép fel erőszakosan, mert figyelmet szeretne magának.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy bármilyen magyar embert azért fenyegetnek meg, mert felvállalja, hogyan éli meg mindennapjait. A félelem- és gyűlöletkeltés politikája áll szemben a fejlődés, szabadság és szolidaritás politikájával, hangsúlyozta az elnök, aki szintén a Fidesz reagálását sürgette.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.