Ez az év gyógynövénye

Többek között nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén használják.

2022. február 1., 21:01

Szerző:

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2022-ben az Év Gyógynövényének a cickafarkat választotta – írja az MTI.

A Magyar Gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hivatalos, de Magyarországon főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják.

A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és a menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén használják.

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos; hazánkban számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

(Kiemelt kép: Achillea millefolium. Fotó: Shutterstock)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.