A kormánypropaganda ellenére a magyarok többsége az Európai Unió híve, de a Fidesz-szavazók körében kisebb az arány

2020. augusztus 3., 11:21

Szerző:

A magyarok 64%-a az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett voksolna ma is

- derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amelyet a Népszava számára készített. Ebből kiderül, hogy szinte mindegyik ellenzéki pártban többségben vannak az uniópártiak. A DK-Momentum-MSZP trióban 10-ből 9-en, de még a Jobbikban is a megkérdezettek 60%-a is úgy gondolja, hogy Magyarországnak a szövetségben a helye.


Alighanem a Fidesz-KDNP táborában hatott leginkább az unióellenes retorika: ott ez az arány már csak 44 százalék, 38 százalékuk pedig ellenzi a tagságot.

Nemzeti konzultáció - Plakátok
Fotó: Szigetváry Zsolt

A kutatásban kitértek az euró bevezetésének támogatottságára is: a Fidesz-KDNP-sek valamivel kevesebb, mint harmada támogatná, 57 százalékuk viszont kifejezetten ellenzi. Egészen másként látják viszont az ellenzékiek, kétharmaduk ugyanis közös valutával fizetne.

Leginkább az MSZP-Párbeszéd hívei szeretnék az uniós pénz bevezetését (92 százalék), míg a legkevésbé a DK-sok (65 százalék).

Az uniós támogatások jogállamisághoz való kötését a kormánypárti megkérdezettek negyede támogatja, Az MSZP-Párbeszéd tábora, a DK-sok és a momentumosok viszont több mint 90 százalékban támogatnák ezt a feltételt. 


Arról egyébként, hogy Magyarországgal szemben jelenleg is vizsgálat zajlik a demokrácia és a jogállamiság normáinak megsértése miatt a lakosság csaknem háromnegyede hallott.

Ötvenkét százalék valamilyen szinten jogosnak tartja az eljárást,

s csak a megkérdezettek kevéssel több mint harmada szerint nincs ok erre. A Fidesz-KDNP-sek 80 százaléka úgy véli, hogy jogtalan a vizsgálat, míg az ellenzékiek közül a jobbikosok a leginkább kételkedők ezzel kapcsolatban, de ötből négyen még így is jogosnak tartják - jegyzi meg a lap.