EU-s forrásból osztogat élelmiszert az államtitkár, de a csomagokat az Orbán-kormány ajándékaként tünteti fel

2018. február 6., 19:51

Szerző:

Úgy tűnik, hogy Tasó László, Miniszterelnökség tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkára, fideszes képviselőjelölt már gőzerővel kampányol, rászorulóknak oszt élelmiszer-csomagokat. Ez önmagában dicséretre méltó lenne, az viszont már nem, hogy az EU-s támogatásból finanszírozott segélycsomagokat a kormány ajándékaként tüntetik fel – szúrta ki a 444.hu.

Az államtitkár saját választókerületében, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen személyesen vitte ki a rászorulóknak a csomagokat, Facebook-bejegyzésében pedig ezt írta: „A magyar gazdaság ereje már lehetővé teszi, hogy a családtámogatási rendszer lehetőségein túl és a szociális juttatások keretein felül is segítséget kapjanak a kisgyermekes családok.”

A szívet melengető karitatív akció egyetlen szépséghibája, hogy az adományokat nem a magyar kormány és pláne nem Tasó László fizeti, hanem az úgynevezett Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében. A program keretében a 3 éves kor alatti gyermeket nevelő szülőknek és gyermekeknek lehet segélycsomagot kérni. Január végéig összesen 121 ezer csomagot osztanak ki, 977 millió forint értékben. A programot egy európai alap, a FEAD finanszírozza, vagyis 

száz százalékban az Európai Unió pénzéről van szó.

Ezt a tényt azonban az államtitkár úr elfelejti feltüntetni, helyette a dobozokon a kormányzati hirdetésekből ismerős designnal, kék alapon fehér betűkkel az áll:

„Ezt a csomagot Magyarország kormánya juttatta el önhöz és családjához.” 

Az államtitkár egyébként valószínűleg nem véletlenül hallgatja el EU szerepét, ez ugyanis az az EU, amelyet az Orbán-kormány tavalyi kampánya szerint meg kell állítani, kivéve talán azokat az eseteket, amikor pénzt akar adni. A FEAD a 2014-20-as időszakban 3,8 milliárdból gazdálkodhat, amelyen felül a tagországok még 15 százalékos önrésszel vállalnak szerepet a működésében.

A program többéves késéssel indult el tavaly júniusban, már akkor is államtitkári jelenléttel, az első dobozokat ugyanis  Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adta át  Vásárosnaményban. Októberben aztán Tiszalúcra vitt segélycsomagokat, az akkori közleményben szintén nem szerepelt, hogy EU-s támogatásról van szó.

Fotó: Facebook/Tasó László

A képen barna öltönyben megfigyelhető Tasó László egyébként összesen 57 dobozt osztott ki. Elbüszkélkedett néhány számmal is, a megyében például június óta 18 917 csomagot kaptak a rászoruló, kisgyermekes családok. Mert 

„mindig lesz szándék és akarat, hogy a segítség oda érkezzen, ahová a legnagyobb szükség van rá”

– olvasztotta folyékonnyá a szíveket a filantróp képviselő. 

Tasó Lászlóról már lehet tudni, hogy szeret átadni dolgokat. Persze nem csak élelmiszer-csomagokat, hanem akár egy zebrát is. Az ő – és Bajkai István – esetében azonban legalább világos, hogy honnan jött az önfényezésre és szavazatvásárlásra  költött pénz, és ez is valami. Rétvári Bence  Vácon szétszórt négy tonna krumplijának eredetéről például a máig nem tudunk semmit.