Első fokon megállapították, hogy Handó Tünde visszaélt a jogaival, másodfokon azt, hogy be sem lehetett volna perelni

2019. március 20., 14:11

Szerző:

Első fokon a bíróság megállapította, hogy Handó Tünde visszaélt a jogaival. A másodfok viszont úgy döntött, be sem lehetett volna perelni az Országos Bírósági Hivatal elnökét – írja a Népszava.

A Győri Törvényszék szerdán másodfokú ítéletében kimondta, hogy az OBH elnökének nincs perbeli jogképessége. Ezzel hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és megszüntette a Handó Tünde és társai ellen Vasvári Csaba által indított pert.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája azért indított munkaügyi pert Handó Tünde és a Vasvári véleménye szerint őt segítő Fővárosi Ítélőtábla elnöke ellen, mert két alkalommal is hiába pályázott a fővárosi ítélőtábla bírói posztjaira. Mindkétszer első helyen végzett, a pályázatokat mégis lényegében indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánították.

A HVG birtokába került indoklás  szerint a „munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették az álláshely betöltését”. Handó ennek ellenére Vasvári pályázataival párhuzamosan is kiírt álláspályázatokat, illetve vidékről rendelt ki bírókat a táblára.

Az első fokon eljáró Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly márciusban kimondta, hogy az OBH elnöke egyértelműen visszaélt jogaival, amikor eredménytelenné nyilvánította a két álláspályázatot, és megtagadta a nyertes Vasvári Csaba ítélőtáblai kinevezését. A fellebbezés után került az ügy a Győri Törvényszékre, amely megállapította, hogy az OBH elnöke és a tábla elnöke nem perelhető.

Bodnár Zoltán, Vasvári Csaba ügyvédje az ítélet után a lapnak azt nyilatkozta, hogy a bírói jogsegély épp a bírósági személyi ügyekben hiányzik, és valószínűleg a Kúriához fordulnak.

Az ítélet után a bíróság belső rendszerén megjelent egy közlemény. Ebben az áll:

„A mai döntéssel egy hosszú és a sajnálatos sajtóvisszhangja miatt a bíróságok tekintélyének csorbítására alkalmas vita zárult le megnyugtató módon. Magyarország bíráinak kiválasztása törvényesen és szakmai szempontok alapján történik.”

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.