Első fokon megállapították, hogy Handó Tünde visszaélt a jogaival, másodfokon azt, hogy be sem lehetett volna perelni

2019. március 20. 14:11 - szerző: 168 Óra

Első fokon a bíróság megállapította, hogy Handó Tünde visszaélt a jogaival. A másodfok viszont úgy döntött, be sem lehetett volna perelni az Országos Bírósági Hivatal elnökét – írja a Népszava.

A Győri Törvényszék szerdán másodfokú ítéletében kimondta, hogy az OBH elnökének nincs perbeli jogképessége. Ezzel hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és megszüntette a Handó Tünde és társai ellen Vasvári Csaba által indított pert.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája azért indított munkaügyi pert Handó Tünde és a Vasvári véleménye szerint őt segítő Fővárosi Ítélőtábla elnöke ellen, mert két alkalommal is hiába pályázott a fővárosi ítélőtábla bírói posztjaira. Mindkétszer első helyen végzett, a pályázatokat mégis lényegében indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánították.

A HVG birtokába került indoklás  szerint a „munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették az álláshely betöltését”. Handó ennek ellenére Vasvári pályázataival párhuzamosan is kiírt álláspályázatokat, illetve vidékről rendelt ki bírókat a táblára.

Az első fokon eljáró Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly márciusban kimondta, hogy az OBH elnöke egyértelműen visszaélt jogaival, amikor eredménytelenné nyilvánította a két álláspályázatot, és megtagadta a nyertes Vasvári Csaba ítélőtáblai kinevezését. A fellebbezés után került az ügy a Győri Törvényszékre, amely megállapította, hogy az OBH elnöke és a tábla elnöke nem perelhető.

Bodnár Zoltán, Vasvári Csaba ügyvédje az ítélet után a lapnak azt nyilatkozta, hogy a bírói jogsegély épp a bírósági személyi ügyekben hiányzik, és valószínűleg a Kúriához fordulnak.

Az ítélet után a bíróság belső rendszerén megjelent egy közlemény. Ebben az áll:

„A mai döntéssel egy hosszú és a sajnálatos sajtóvisszhangja miatt a bíróságok tekintélyének csorbítására alkalmas vita zárult le megnyugtató módon. Magyarország bíráinak kiválasztása törvényesen és szakmai szempontok alapján történik.”