Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Visszaélt hatalmával Handó Tünde egy bírósági ítélet szerint

2018. március 26. 10:45 - szerző: 168 Óra

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megállapítása szerint egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a kétszer is az első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését – adta hírül a Magyar Nemzet. A munkaügyi pernek, amelyet Vasvári Csaba indított, ez volt az elsőfokú lezárása.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetője azután fordult a Kúriához, hogy a nyáron kétszer is pályázott egy fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatát mind a két alkalommal érvénytelennek nyilvánították.

A PKKB csoportvezetőjének keresete szerint egyértelműen tetten lehet érni, hogy az ügyben Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke visszaélt a hatalmával. Bár mind a két pályázaton az első helyen végzett, és élvezte az ítélőtábla bíráinak a szakmai támogatását is, a pályázat eredménytelenül zárult. Ezt hivatalosan azzal indokoltak, „a munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették” az álláshely betöltését, amihez képest Vasvári két pályázatával párhuzamosan Handó több másikat is kiírt úgy, hogy közben az ítélőtáblán engedélyezett 87 fős bírói létszám sem változott.

Árulkodó ezzel kapcsolatban, hogy júniusban két vidéki bírót is az ítélőtáblára rendeltek, Vasvári pedig azt állítja, hogy a meghirdetett státusz még létezik és betöltetlen, csak Handó „tilos és személyválogató módon” csupán nem vele vagy pályázó és a rangsorban hátrébb álló kartársaival akarja betölteni „Az OBH elnöke a jogait a társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja, pontosan úgy, aminek megakadályozására az Alkotmánybíróság is törekedett” – hangzott a kereset.

A mostani ítélet nem jogerős ugyan, de így is nagy presztízsveszteséget jelent Handó Tündének.