Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Hivatali visszaélés gyanúja miatt egy büntetőbíró beperelte Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét

2017. október 7. 12:27 - szerző: Ágoston Zoltán

Vasvári Csaba, a  Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetője – írja az ügyet elsőként megszellőztető HVG – azután fordult a Kúriához, hogy a nyáron kétszer is pályázott egy fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatát mind a két alkalommal érvénytelennek nyilvánították.

 

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A PKKB csoportvezetőjének a keresete szerint egyértelműen tetten lehet érni, hogy az ügyben Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke visszaélt a hatalmával. Bár mind a két pályázaton az első helyen végzett, és élvezte az ítélőtábla bíráinak a szakmai támogatását is, a pályázat eredménytelenül zárult. Ezt hivatalosan azzal indokoltak, „a munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették” az álláshely betöltését, amihez képest Vasvári két pályázatával párhuzamosan Handó több másikat is kiírt úgy, hogy közben az ítélőtáblán engedélyezett 87 fős bírói létszám sem változott. Árulkodó ezzel kapcsolatban – derül ki a cikkből –, hogy júniusban két vidéki bírót is az ítélőtáblára rendeltek, Vasvári pedig azt állítja, hogy a meghirdetett státusz még létezik és betöltetlen, csak Handó „tilos és személyválogató módon” csupán nem vele vagy pályázó és a rangsorban hátrébb álló kartársaival akarja betölteni „Az OBH elnöke a jogait a társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja, pontosan úgy, aminek megakadályozására az Alkotmánybíróság is törekedett” – hangzik a kereset.

A per meglehetősen rendhagyónak számít, ráadásul a közelmúltig semmi nem utalt arra, hogy eddig fajul a helyzet. Handó ugyanis a nyáron még címzetes törvényszéki bírói címmel tüntette ki Vasvárit. A PKKB csoportvezetője – jegyzi meg a HVG – 2004 óta bíró. Több nagy ügyet is vitt, ő volt az, aki felmentette Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős volt minisztert, a probléma az lehet vele – idézi kollégáit a HVG –, hogy túlságosan autonóm.