Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Elölről kell kezdeni az egész Czeglédy Csaba elleni eljárást

2019. június 20. 13:11 - szerző: Ágoston Zoltán

Elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát a Szegedi Törvényszék, nem folytatják a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen – közölte Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Május 9-én a a Szegedi Törvényszék megszüntette az eljárást Czeglédy Csaba ellen, mégpedig azért, mert a szombathelyi önkormányzati képviselőt a Demokratikus Koalíció felvette az EP-választási listájára, és így mentelmi jogot kapott. Emiatt a büntetőeljárást azonnal meg kellett szüntetni, a Szegedi Törvényszéknek mérlegelési lehetősége sem volt, a Csongrád Megyei Főügyészségnek pedig újra vádat kell emelnie ahhoz, hogy az ügy bíróság elé kerüljön. Szanka Ferenc ügyészségi szóvivője az MTI-nek azt mondta, álláspontjuk szerint a mentelmi jog csak átmeneti akadálya volt a büntetőeljárásnak, és miután megszűnt, az eljárást ugyanabban a szakaszban lehet folytatni. 

Czeglédy Csaba
Fotó: Facebook

A Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett a Szegedi Törvényszék döntése ellen. Ez az a Szegedi Törvényszék egyébként, amelyet a saját elnöke szerint ki kellene zárni az eljárásból, mégpedig azért, mert egyik bírája sem pártatlan.

Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba – az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője – és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2017 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján – állítja az ügyészség – olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem végző gazdasági társaságok voltak, amelyek csak átszámláztak, a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt. Döntően diákmunka-közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, főként a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. Czeglédy Csaba a bűnszervezet egy részét közvetlenül míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig. A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint huszonegyen vett részt nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni kárt okozott a költségvetésnek.