A Szegedi Törvényszék elnöke az egész saját bíróságát kizárná a Czeglédy-ügyből, szerinte egy bíró sem pártatlan

2019. június 4., 12:52

Szerző:

Nem Szegeden kellene tárgyalni a Czeglédy Csaba perét, mert ott alig akad olyan bíró, aki a vonatkozó törvények alapján pártatlannak számít – derül ki a hvg.hu birtokába jutott bírósági iratokból. Ezt a tényt a Szegedi Törvényszék elnöke is jelezte, és név szerint felsorolta azokat a bírókat, akiket ki kellene zárni az eljárásból. Ennek ellenére ketten közülük megkapták az ügyet.

A törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írt arról a Szegedi Ítélőtábla vezetőjének, hogy az általa irányított bíróságon nincsenek megfelelő bírók.

Az Alaptörvény szerint ugyanis mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt vádat egy törvény által felállított, független és pártatlan bíróság bírálja el. A büntetőeljárási törvény pedig szabályozza, hogy milyen körülmények miatt kell egy bírót kizárni egy adott eljárásból. Többek között ilyen ok, ha a bíró például az előzetes letartóztatás kérdésében határozott, vagy ha az ügyben fellebbezésekről döntött.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítás
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Szegedi Törvényszék elnöke arra hivatkozott, hogy a bíróságon már szinte mindenki belefolyt korábban az ügybe.

Tájékoztatása szerint összesen 16 büntetőbírót ki kellene zárni az eljárásból, aki pedig marad, abból nem tud megalakulni a 3 fős bírói tanács az ügy tárgyalására. Ezért a törvényszék elnöke azt kérte az ítélőtáblától, hogy határozzon a teljes Szegedi Törvényszék kizárására az ügyben.

Néhány héttel később mégis felállt a 3 fős bírói tanács, amelyben ketten név szerint is szerepelnek a listán, mint akiket ki kell zárni a folyamatból. Czeglédy Csaba és védője hiába jelentettek be többször is kizárási okot, nem cserélték le a bírókat, és másik bíróságot sem jelöltek ki a szegedi helyett. Az elutasító törvényszéki döntést egy olyan 3 fős bírói tanács hozta, amelynek két tagja szintén a kizárandók listáján szerepelt.

Pár hét múlva már a tárgyalóteremben folytatódik a négy éve húzódó büntetőügy. Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás, a politikus másfél évet töltött letartóztatásban. A politikust néhány héten át mentelmi jog illette meg, mert megkapta az utolsó helyet a Demokratikus Koalíció EP-választási listáján, a mentelmi joga miatt pedig felfüggesztették – a Magyar Nemzet korábban valószínűleg tévesen azt írta, hogy megszüntették – ellene az eljárást.

Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba – az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője – és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Az okozott kár állítólag 6,3 milliárd forint. 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.