Egymilliót költött a CÖF állami támogatásból műsorvezetésre és migránsozós előadásra

2018. szeptember 21., 16:52

Szerző:

Az Orbán-kormány kedvenc civil szervezete, a Civil Összefogás Fórum tavaly 1 millió forintot költött a Civil Akadémia nevű programsorozat előadói és műsorvezetői díjaira. Abból a félmilliárdos támogatásból, amelyet az állami Magyar Villamos Művek Zrt.-től kapott. Az akkor még EchoTV-s Földi-Kovács Andreának 8 alkalommal fizettek műsorvezetésért, és Georg Spöttle migránsozós előadását is a közpénzből fedezték – írja az Átlátszó.

A CÖF 508 millió forint támogatást kapott az MVM-től, de a pénz felhasználását mindkét szervezet titkolta. Az Átlátszó pereskedés után mégis hozzájutott a CÖF beszámolójához. Így derült ki, hogy a pénz jelentős részét négy rövidfilmre költötték. Az összesen 9 percnyi filmecskékkel kapcsolatban Kovács Gábor producer azt nyilatkozta, hogy normális piaci körülmények között összesen 30 millió forintba kerülne a négy imázsfilm. Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a CÖF brüsszeli tüntetésének 6,7 millió forintos költségét is az MVM fizette. Az LMP feljelentést tett hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt az MVM ellen arra hivatkozva, hogy a „kormánypropagandát harsogó CÖF” elherdálta az MVM-től kapott támogatást, az állami tulajdonú vállalatnak pedig felelnie kell a közpénz elköltéséért.

A portál most azt írja, hogy az MVM-támogatásból a CÖF tavaly egymilliót költött a programsorozat rendezvényeinek műsorvezetői és előadói díjaira. Kilenc rendezvényből nyolc esetben az akkor még Echo TV-s, most már újra Hír TV-s Földi-Kovács Andrea volt. Földi-Kovács összesen 440 ezer forintot kapott a feladatért, a számlát minden alkalommal férje, Földi László állította ki.

Földi-Kovács Andrea
Fotó: Facebook

Két előadást is szervezett a CÖF „A Soros (Ál)Civilek” címmel. Egyiken Bogár László közgazdász, a másikon Georg Spöttle, a Fidesz egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértője volt a vendég. Spöttle az MVM-támogatásból 50 ezer forintért migránsozott és beszélt az elmuszlimosodó Európáról.

A portál szerint lehet, hogy ez nem sok pénz, de erősen kérdéses, hogy biztosan a CÖF-ös rendezvények fellépőinél van-e a legjobb helyen az adófizetők pénze. Így végül állami támogatással ment a sorosozás és migránsozás a CÖF Civil Akadémiáin.

A CÖF egyébként az alábbiakban jellemezte a rendezvénysorozatot:

– Szellemi honvédőink és CÖF aktivistáink igényének felmérésével a rendezvényeken a „civilitika” szempontjából reflektorfénybe került történéseket elemeztük. A témához kiemelten és kiválóan értő előadókkal biztosítottuk az interaktivitást. A rendezvények sikerét bizonyítja, hogy esetenként a részvételi szám 300-400 fő volt

– írta a szervezet az MVM-nek leadott beszámolójában.