Egymilliárdba kerülne a cigányok lakta városrész felzárkóztatása

A válság az Észak-alföldi várost, Hevest is megviseli, az infrastruktúra fejlesztése azonban megmozgathatná a térség gazdasági életét, hosszú távon pedig még nagyobb hasznot hozna – írta a Heol.hu Heves megyei hírportál.

2009. október 7., 09:11

Amíg nem készül el a már évek óta többször is megígért 31-es főút, amíg a gazdaságélénkítéshez szükséges alapfeltételek nem állnak rendelkezésre, addig nem várható gazdasági fellendülés a térségben – adott hangot véleményének Csáki Zsigmond, Heves polgármestere. Úgy tudja, az építési területre jövő ősszel vonulhatnak fel a kivitelezők, a főút felújítása, szélesítése pedig négy esztendő múlva fejeződhet be teljesen.

Addig azonban, amíg nem tudják minden igényt kielégítő közúton megközelíteni a települést, nem jönnek sem az ipari befektetők, sem pedig a turisták Dél-Hevesbe. Példának hozta föl a Tisza-tó hasonló helyzetét, amelyet korábban ugyancsak nehezen lehetett elérni az autópályától.

– A város saját maga is próbál beruházásokba fogni. Hamarosan elkezdődhet a sportcsarnok építése, a tervek között szerepel egy bevásárlóközpont létesítése, s a jövő év elején végre elindulhat a strand felújítása is. Ezek további munkát adnak majd a helyi vállalkozóknak, ezáltal pedig az itt és a környéken élő dolgozóknak is. Ezen beruházások mögött az önkormányzat is ott áll. Ezt hiányolom leginkább most az államtól, azt, hogy nem avatkozik be erőteljesen a gazdaság élénkítésébe. A kormányzat azzal, hogy nagyon lassan dönt a forrásokról és sokszor nem is ésszerűen használják föl, alaposan megnehezíti a vidék fejlődését – vélte Csáki Zsigmond.

– A cigányok lakta városrész infrastrukturális fölzárkóztatására, vízi közmű, utak építésére is egymilliárd forint kellene Hevesen. Mindehhez százmilliót adna az önkormányzat, de ezt nem tartják támogatásra méltónak, holott évek óta téma a roma népesség kiemelése, az ezzel kapcsolatos tanulmányokra pedig országos szinten rengeteg pénzt költöttek már – mondta a Heol.hu-nak a polgármester, aki szerint a bankok mentőcsomagja mellett az önkormányzatok számára is ki kellett volna dolgozni egy segítő programot.