Egy év alatt megduplázta veszteségét a kukaholding

2018. december 11., 10:54

Szerző:

Előző évi veszteségénél bő kétszer nagyobb, mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2017-et a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). Eredménytartaléka mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott – írja a Világgazdaság.

A köznyelvben kukaholdingnak nevezett társaság május vége helyett most a napokban tette közzé a 2017-es éves beszámolóját. Eszerint több gazdálkodási mutatója is javult, például a 2016 végén még az 51 milliárdot súroló követelései 43,6 milliárdra zsugorodtak, csökkentek az egyéb követelései és a kötelezettségei is, az utóbbiak 61 milliárdról 56 milliárd forintra. A társaság árbevétele 63,1 milliárd forintról 86,2 milliárdra nőtt.

Mindezzel együtt az NHKV saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárdra esett.

A független könyvvizsgáló Moore Stephens K-E-S Audit Kft. szerint veszélyeztetve van a vállalkozás folytatása, mivel a saját tőke értéke jelentős mértékben negatív előjelet mutat. Ezért a könyvvizsgáló felhívta a figyelmet a tőkehelyzet rendezésére.

A Moore Stephens jelentése rámutatott az NHKV egyes nehézségeinek forrásaira is. Egyebek között ellentmondásokat tartalmaz a társaság fő tevékenységét és a bevétele elszámolását meghatározó szabályozási környezet. Nincs kielégítően szabályozva a társaság tervezett tevékenységi köre, a vagyonkezelés sem, ezért ezt a szabályozást és az üzleti modellt is célszerű áttekinteni. A számlázás elmaradásban van, emiatt az árbevétel egy része nincs kiszámlázással dokumentálva, továbbá rendezetlen és adózás szempontjából kockázatos a Fővárosi Közterület-fenntartóhoz fűződő jogviszony.

Az NHKV akkor kapott országos figyelmet, amikor kiderült, hogy óriási a káosz a vállalatnál, és azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora a hiány a cégnél. Ennek ellenére újabb 20 milliárd forintos hitelt vett fel. Októberben a Zöld Híd leállította az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt a kukaholdingtól. Ezután a kormány október végén 26,4 milliárd forintot különített el a hulladékszállításhoz. Közölték, hogy rendszerszintű átalakítást nem terveznek a kukaholdingban.