Húsz milliárd forintot felélt, most újabb húszmilliárdos kölcsönt kapott az állami kukaholding

Teljes a zűrzavar, a cég évek óta nem tud elszámolni gazdálkodásával.

2018. szeptember 21., 12:02

Szerző:

A központosított állami hulladékkezelő cég, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. 20 milliárd forint két év alatti felélése után újabb, ezúttal 20 milliárd forintos hitelt vett fel annak ellenére, hogy óriási a káosz a vállalatnál – írja a 24.hu.

Még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a hiány a cégnél. Ugyanis csaknem négy éve csúszik az állami vállalat mérlegbeszámolójának leadása.

Fotó: Youtube

A zűrzavar miatt a lakosság időnként hibás számlákat kap, vagy egyáltalán nem kap számlát a cégtől, illetve egyes területeken a helyi szolgáltató nem viszi el a szemetet. Emiatt többször a csekkbefizetés is elmaradt. A könyvelési problémák oka az, hogy az NHKV-nak a 2016-os indulás óta nem sikerült stabilizálni a számlázási rendszerét. Az ügyfélnyilvántartó és számlázó szoftvert közel egymilliárd forintért vásárolták.

A központosított díjbeszedési rendszer másik gyenge pontja, hogy a fővárosi cég képtelen megbirkózni az ország egyes részein statisztikailag is kimutatható gyenge fizetési morállal. Az NHKV honlapjának tájékoztatása szerint tavaly nyár elején a be nem fizetett tételek meghaladták a 10 milliárd forintot, idén nyárra a kintlevőségek összege 40 milliárd forintra nőtt.

A kukaholding áprilisban újabb összeget igényelt a behajtás megszervezéséhez. 3,7 milliárd forintból kiszervezték a követeléskezelést, így a következő három évben a Díjbeszedő Holding Zrt. és a Díjbeszedő Faktorház Zrt. feladata lesz a behajtás, valamint 6,2 millió ügyfél számlakezelése.

Az NHKV 5 milliárdos alaptőkével indult, amit gyorsan feléltek, ezután 10 milliárd forint állami kölcsönt kaptak. Amikor az is elfogyott, 5 milliárd költségvetési támogatáshoz jutottak, most pedig 20 milliárd forint hitelt vettek fel a folyamatos veszteséges működés miatt.