Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Meghívták ebédre Orbán Viktort a gyöngyöspatai romák, de a miniszterelnök nem ér rá, mert Portugáliában lesz

2020. január 29. 10:30 - szerző: Barna L. Norbert

„Egy nyílt, baráti hangvételű, őszinte beszélgetésre” invitálta Orbán Viktort Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata, mégpedig e hét szombatra – a váratlan meghívót a Facebook-oldalukon is közzétették.

Mint írják, február 1-jén 14 órakor „a roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátással” készülnek, és 

Orbán mellett meghívják a helyi roma közösséget,

vagyis vélhetően valamennyi szegregációban érintettet romát is, akiről a miniszterelnök év elején úgy nyilatkozott, hogy a semmiért kapják meg a részükre a bíróság által amúgy jogerősen megítélt 100 millió forintos kártérítést. A roma önkormányzat továbbá Hevér Lászlóné polgármestert is a szeretné az asztalnál tudni. Az esemény célja, hogy „egy nyílt, baráti hangvételű, őszinte beszélgetést folytathassunk a miniszterelnökkel és más, az ügyünkben megszólalókkal.

„Eddig csak a TV képernyőjén keresztül üzengettek nekünk, most pedig levelezgetni szeretnének velünk.” - írta a roma önkormányzat.

A gyöngyöspatai romák szerint ezzel megteszik az első lépést. Az esemény egyébként nem lesz sajtónyilvános. A jelek szerint a kormány kampányt épít a gyöngyöspatai kártérítés ügyére, így kérdés, Orbán Viktor eleget tesz-e a meghívásnak. Ezt tudakolva megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét. Mint Havasi Bertalan válaszából kiderül,

a miniszterelnöknek aznapra már van programja.

„A miniszterelnök szombaton Portugáliában a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű tanácskozásán vesz részt” – írta a 168 Órának Havasi Bertalan, hozzátéve:

a kormány áll a gyöngyöspatai romák rendelkezésére, „az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan tárgyal velük”.