Orbán Viktor a gyöngyöspatai romák kártérítéséről: Valamiért nagy összeget fognak kapni munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök

2020. január 9., 13:50

Szerző:

A miniszterelnök a Hír TV kérdésére beszélt a gyöngyöspatai kártérítésről csütörtöki sajtótájékoztatóján.

– Általánosságban azt kell mondanom, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Most két ilyen ügy van, ahol az emberek igazságérzete sebet kapott. Az egyik ilyen a gyöngyöspatai. Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha ott élnék, megkérdezném, ez hogyan van? Valamilyen okból, a velem egy közösségben élők egy nagy összeget fognak kapni, munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök. Én nem tudom pontosan mit kell tenni, de ez nem maradhat így, az bizonyos. A képviselő úrral konzultálok is

– jelentette ki a kormányfő.

A másik ügy Orbán Viktor szerint, ami az embereket igazán zavarja, az olyan kártérítések, amelyeket bűnözők kapnak a rossz börtönkörülmények miatt, és az Európai Unió bíróságának döntése alapján milliónyi forintokat vesznek le a magyar államtól közpénzből. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen Európai Bizottság szerepelt – a szerk.)

– Egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni

– közölte a miniszterelnök.

Fotó: Merész Márton

Az ügy előzménye, hogy Horváth László fideszes országgyűlési képviselő múlt hétvégén Facebook-oldalán azt írta, hogy Gyöngyöspata önkormányzatát a csőd szélére sorolja, hogy a Kúria jogerős ítélete alapján január 17-ig 100 millió forintot kell fizetni cigány tanulók családjainak, amiért a falu Nekcsei Demeter Általános Iskolájában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A politikus megjegyezte, hogy ebből az összegből 80 millió forintot a település önkormányzata köteles teljesíteni, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi fenntartó tankerület. Szerinte az egész települést büntetik, mivel ez az összeg az önkormányzat két évi bevétele. Úgy gondolja, hogy a roma családokat „egy Soros-hálózathoz köthető alapítvány vette rá a pereskedésre”, így a bíróság döntése valójában utat adott a Soros-hálózat pénzszerző akciójának.

A képviselő, akinek egykori kormányhivatali vezetőként egészen pontosan ismernie kell az ügy részleteit, csúsztatott.

Az iskolát a tankerület tartja fenn, a tankerületek finanszírozása pedig a minisztérium költségvetése alá tartozik.

A gyöngyöspatai iskolában folyó törvénysértésekről 2011-ben tette közzé jelentését a kisebbségi ombudsman. Ebből kiderült, hogy az intézményben fizikailag elkülönítették a cigány tanulókat. Az integráltan oktatható, sajátos nevelési igényű gyermekeket összevont osztályokban, szegregáltan tanították. A fizikai elkülönítésen túl a roma gyereket számos más diszkrimináció is érte, kimaradtak például az iskolai közös programokból, nem járhattak napközibe, elzárták őket a testnevelés óra keretében megszervezett úszásoktatástól is.

A kártérítési per végül 2015-ben indult, és tavaly ősszel lett jogerős az ítélet. A bíróság az elkülönítés ténye miatt – és az alacsonyabb szintű oktatással összefüggésben is – megállapította a nem vagyoni kártérítést.

A Kúria hétfőn közleményben cáfolta Horváth László kijelentését, leszögezve, hogy az ügyben érkezett felülvizsgálati kérelemről még nincs döntés, még tárgyalást sem tűztek ki.

Azt pedig a Népszava írta meg kedden, hogy nagyjából egymilliárd forint éves költségvetéssel rendelkezik Gyöngyöspata, vagyis lenne miből kifizetni a kártérítést.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.