Devizahitelesek – Nem kizárt, hogy egy későbbi rendszerváltással jön a politikai megoldás

2020. január 16., 07:00

Szerző:

Lassan évtizede zajlanak a devizahiteles perek, és szinte minden esetben a bankok kerülnek ki győztesen. Nem, inkább az a helyes megközelítés, ha azt írjuk, az adósok az örök vesztesek. Azt kellene ugyanis bizonyítaniuk, hogy a kölcsön felvételekor nem tudták, és nem is láthatták előre, hogy akár teljes vagyonvesztéssel járó kockázatot vállalnak.

A bankok szerint aki hitelt vesz fel, annak magának kell mérlegelnie, mit is vállal ezzel. Normális esetben így van, de a devizaalapú hitelezés nem normális, hanem különleges, számos manipulatív elemet tartalmazó, nem mindennapi kockázattal járó aktus. Az Európai Bíróság év eleji C-118/17-es és őszi C-26/18-as döntései azt mutatják, az uniós értékrend szerint ennek nem tehetők ki a hitelfelvevők. Szepesházi Péter ügyvéd, aki ezekben az ügyekben korábban bíróként maga is többször fordult az uniós testülethez, apró és inkább formai lépésnek tekinti, hogy a Kúria az EB-döntésre reagálva csupán megengedőbb döntéshozatalra utal a 2019. április 10-i közleményében, és továbbra sem hagyja, hogy a szerződéseket akként semmisítsék meg a bíróságok, hogy az eredeti felvett és kamatmentes forintösszegben kelljen elszámolni az adósokkal.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezenkívül vagy emellett az európai fogyasztóvédelmi irányelveket követve kártérítést kellene teljesíteni az adósok számára az esetleg megromlott lelki és fizikai egészségük, egzisztenciájuk és a jogellenes végrehajtások miatt. Mindezt ma nem ismeri el a magyar kormány, illetve a Kúria. Arra sem kaptunk soha egyértelmű választ, hogy miért devizában számolják azt a hitelt, aminek az adós a vásárláskor csak a forint ellenértékében jut az ingatlanhoz, majd ezt követően az eredeti árfolyamtól elszakadva a deviza mindenkori, hazai pénzben számolt árfolyamán törleszt.

Így nem kizárt, hogy ha addig nem rendeznék ebbéli dolgaikat, a Fidesz népszerűsége a 2022-es választás előtt csökkenni fog, de egy későbbi rendszerváltással is jöhet politikai megoldás.

 

Elemzésünk teljes változatát a 168 Óra csütörtökön megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!