Czeglédy Csaba ügyvédi irodája kétmillió forintot kap Erzsébetvárostól kéthavi munkáért

2019. november 10., 10:22

Szerző:

Szombaton derült ki, hogy két budapesti kerület, Erzsébetváros és Újbuda új ellenzéki vezetése is Czeglédy Csaba ügyvédi irodájára bízza az önkormányzat szerződéseinek átvilágítását, az Index pedig vasárnap reggeli cikkében azt írja, hogy ami Erzsébetvárost illeti,

a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda kétmillió forintot kap a munkáért. A szerződés 2019. november 1. és december 31. közötti időtartamra szól.

Czeglédy Csaba jelenleg hivatalosan független önkormányzati képviselő Szombathelyen. Erzsébetvárost és Újbudát is DK-s politikus, Niedermüller Péter, illetve László Imre vezeti. 

Niedermüller Péter korábban úgy nyilatkozott, természetesen minden szerződést és az átvilágítás eredményét is nyilvánosságra hozzák, azt pedig természetesnek tartja, hogy az ügyvédi szerep egy bizalmi pozíció, ezért ő is azokkal szerződik, akikben meg tud bízni.

Ami a szerződést illeti, tanúsága szerint a két hónap alatt a Czegléd-féle ügyvédi iroda áttekinti az önkormányzat és a tulajdonában lévő gazdasági társaságok által kötött szerződéseket, de egy másik szerződés arról szól ellátja az erzsébetvárosi önkormányzat jogi képviseletét személyiségi jogi és sajtóperes ügyekben. Feladata még a kerületi sajtó sajtójogi ellenőrzése, értékelése és a jogi tanácsadás is. „Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba” – írta a közleményében Niedermüller Péter.

Czeglédy Csaba az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a portálnak a megbízásokról. Az ellen, hogy az ügyvédi irodáját megbízták, tiltakozott a Momentum Mozgalom, az LMP és a Jobbik is, a politikus cégét, a Human Operator Zrt.-t érintő büntetőügy még mindig nem zárult le. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Az okozott kár állítólag 6,3 milliárd forint. Februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.