Egyesítették a feljelentéseket a Borkai-ügyben, több milliárd forintos hűtlen kezelés gyanújával folyik a nyomozás

2019. november 24., 19:04

Szerző:

Több hasonló tartalmú be- és feljelentés nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda egyesítette a bűnügyeket a Borkai Zsolt volt győri fideszes polgármester körüli egyik botrány miatt indított nyomozásban – derül ki a Blikk cikkéből.  Az ügyben a notórius feljelentőként ismert exfideszes Tényi István, Juhász István győri MSZP-s  a Transparency International Magyarország Alapítvány és Hadházy Ákos is a rendőrséghez fordult.

Fotó: YouTube

Mindegyik be- és feljelentés az Audi gyárbővítését megelőző földügyletekről szól. Eszerint Borkai Zsolt barátja, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd – aki feltűnik a hírhedt 2018-as jachtkiránduláson készült szexvideókban – bizományosként másfél milliárd forintért felvásárolta azokat a mezőgazdasági területeket, amelyeken a német autógyártó logisztikai központot akart felépíteni, azután pedig, hogy megszerezte átadta őket az SR Group SA nevű cégnek, amelynek ő az egyik A osztályú igazgatója. A mezőgazdasági területeket átminősítették, aztán hatalmas haszonnal, hétmilliárd forintért eladták az Audinak.  Ez bennfentes információk alapján történő adásvételt jelenthet, hiszen a győri önkormányzatot annak ellenére érte több milliárd forintos kár, hogy elővásárlási joga volt az érintett területekre –  állítják, akik a rendőrséghez fordultak. 

Tényi István a Blikknek is elküldött feljelentésében azt írja, az általános bírósági gyakorlat alapján az ingatlanok vételára, majd a rövid időn belül történő értékesítéséből származó pénzösszegek között 20 százalékot meghaladó eltérés esetén különböző kérdések merülhetnek fel, hiszen a földek Rákosfalvy Zoltán tulajdonában álló részének megvételére a győri önkormányzat nem élt az elővásárlási jogával, így az ügyvéd érdekköréhez tartozó gazdasági társaság nagy haszonra tett szert.  Juhász István a maga részéről úgy tudja, hogy a győri önkormányzat számára ismeretlen személy által történt

előterjesztés nyomán mondott le az elővásárlás jogáról.

Tényi István már október 8-án feljelentést tett az ügyben. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya október 16-án feljelentés-kiegészítést, aztán november 18-án nyomozást rendelt el. A feljelentéseket egy november 20-i keltezésű levél alapján egyesítették.

Ez egyébként a Borkai-ügynek csak az egyik szála, szombaton kiszivárgott hangfelvételek tanúsága szerint egy volt válogatott futballista, Póczik József megzsarolta Rákosfalvy Zoltánt, tízmillió forintot kért a 2018-as horvátországi jachtkiránduláson készült fénykép- és videófelvételekért.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.