Bohócot csináltak Kásler Miklósból, két olyan kormányközeli újságíró kapott Táncsics Mihály-díjat, akit még csak nem is jelöltek

2019. március 17., 19:44

Szerző:

Két díjazott,

  • Földi-Kovács Andrea, az Hír TV műsorvezetője, illetve
  • Farkas Emese, az Echo TV programigazgatója is

úgy kaphatott Táncsics Mihály díjat Kásler Miklós humánerőforrás minisztertől, hogy a nevük nem szerepelt a felterjesztett 15 közéleti személyiség listáján, és a miniszter által felkért bizottság sem ajánlotta őket a szűk hatos lista összeállításakor – írja a Népszava. A lap emlékeztet, hogy a jelöléseket  2018. december 15-ig kellett elküldeni a tárca jelenleg Fekete Péter vezette kulturális államtitkárságának. Hagyományosan úgy néz ki, hogy a bizottság hat jelöltet ajánl a miniszternek, aki kiválasztja azt a hármat, aki megkapja a díjat, a január végi döntés előtt azonban Fekete Péter szólt, hogy 2019-ben olyan sokan érdemelnek díjat, hogy hat közéleti személyiségnek is át akarják átadni. A bizottság végül ki is választotta a hat jelöltet – a Prőhle Gergely bukásához vezető kultúrharc elindítójának, Szakács Árpádnak a  jelölését hosszú vita után elvetették –, az egész pedig amúgy is színjáték volt, mert a Táncsics Mihály díjat végül  Földi-Kovács Andrea és Farkas Emese kapta meg. Ez csak azt jelentheti, hogy Kásler Miklós feje felett is átnyúltak, hiszen a miniszternek, illetve a tárcájának kedves jelöltek sem részesülhettek az elismerésben.

„Mivel a díjazásnál Kásler Miklós feje fölött is átnyúltak, a két díjazottat vélhetően Orbán Viktor választotta ki”

– pendíti meg a Népszava.

Földi-Kovács Andrea a saját csatornájának egyébként úgy nyilatkozott, a munkája minden nap motivációt jelent a számára, és fontos, hogy műsorvezetők ne csak azért üljenek, hogy tetszelegjenek a reflektorfényben, hanem, hogy legyen mondanivalójuk az emberek számára.

Földi-Kovács Andrea
Fotó: MTVA

Az Orbán-kormány 2019-es díjazottjai között egyébként szerepelt a nyíltan antiszemita Döbrentei Kornél, aki miatt még 2013-ban Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Szabó Magda, Esterházy Péter és Konrád György is kilépett a Magyar Írószövetségből. Ezután József Attila-díjjal azt a Takaró Mihályt tüntették ki – hívta fel a figyelmet elsőként a 168 Óra – , aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, Petri György pedig a pokolra jutott.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.