Bejegyezték a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói alapítványát

2019. május 22. 13:20 - szerző: 168 Óra/MTI

Megtörtént a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói alapítványának cégbírósági bejegyzése, ezzel minden jogi feltétel adottá vált, hogy július 1-től az alapítvány legyen a felsőoktatási intézmény fenntartója – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel. 

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány cégbírósági bejegyzésének folyamata Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére április végén indult el.

– Az eljárás befejezésével az utolsó jogi feltétele is adott annak, hogy július 1-től az alapítvány vegye át a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartását

– közölte a minisztérium.

Kiemelték, a modellváltás nyomán a Corvinus új fejlődési pályára állhat, az intézmény működési szabadsága, az egyetemi autonómia növekszik. Az intézmény célja, hogy a hallgatók számára nemzetközileg elismert diplomát, versenyképes tudást adjon, és 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön.

Fotó: Wikipédia

A közleményben kitértek arra is, hogy a magyar gazdaság versenyképessége a gazdaság- és társadalomtudományi felsőoktatás teljesítményének növelésével erősíthető. E cél elérése egy, az állami egyetemeket körülvevő intézményi-működési környezethez képest rugalmasabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működési környezet kialakítását igényli.

Az Országgyűlés április 1-jén fogadta el a fenntartó alapítvány létrehozásáról és a kapcsolódó vagyonátadásról szóló törvényjavaslatot. Eszerint az egyetem vagyona átkerül az alapítványhoz, de főépületét megtarthatja az intézmény. Azt a 168 Óra írta meg először, hogy a Corvinust elveszik az Emberi Erőforrások Minisztériumától, és a tárca helyett alapítvány fogja működtetni. Palkovics László februárban jelentette be, hogy az Orbán-kormány 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre a Corvinus fenntartására.