„Gyarmat óta viszolygok a fegyverektől” – Egy lövész emlékei az 1973-as balassagyarmati túszdrámáról

Tíz centire volt a haláltól, és öt percre attól, hogy ölnie kelljen. Czeba József egyike volt annak a tizenkét lövésznek, akiket a Pintye testvérek likvidálására küldött a belügy Balassagyarmatra 1973-ban. Induláskor fogalma sem volt, hová mennek. A 168 Óra kérésére újra ellátogatott az egykori tanácsháza épületébe, szemközt a kollégiummal, hogy ugyanannál az ablaknál mesélje el a történteket, ahol annak idején öt napot lehúzott. A túszdráma után, bár rendőr lett, töltött fegyverrel sosem állt szolgálatba, és ezt a főnökei is elfogadták.

2020. augusztus 9., 08:00

Szerző:

„Gyarmat óta viszolygok a fegyverektől” – mondja már az elején Czeba József az egyszerű kérdésre, hogy tart-e otthon lőfegyvert. Hófehér körszakálla mögül csibészes mosollyal – túl a hetvenen –, szinte kisfiús, ragyogó tekintettel magyaráz. Még valamit fontosnak tart mindjárt az elején megosztani balassagyarmati emlékeiből: „Soha életemben olyan pocsolyaízű halászlevet nem ettem még, mint akkor.”

1973. január 7-én, vasárnap este a határőrségi párttitkár két fia, a 19 éves – ahogy az MTI akkoriban leírta –, foglalkozás nélküli Pintye András és 18 éves öccse, Pintye László ipari tanuló az apjuk irodájából ellopott fegyverekkel beszökött a kollégiumba, és foglyul ejtette a téli szünet utolsó napján éppen visszatért lányokat. A fivérek nyugatra akartak szökni, temérdek pénzt, szabad utat biztosító buszt és repülőt követeltek. Teljesen biztosak voltak benne, hogy a követeléseiket teljesíteni fogják. Nem így lett. Hat ügyes lány kijutott az épületből, kettő még az első este, és szóltak a rendőröknek. A dráma öt kilátástalan napig tartott odabent, a 14-es szobában.

Fotó: Lakos Gabor

A túszdráma első napján József ugyanúgy ment be a készenléti ezred telephelyére, a budapesti Kerepesi úti laktanyába, mint máskor, csakhogy ezúttal reggel 8-kor azzal fogadták, hogy fogjon géppisztolyt, gázálarcot. Fogalma sem volt arról, mi történt az éjjel Balassagyarmaton. Már a városi tanácsházán voltak, amikor a belügyminiszter (Benkei András – a szerk.) helyettese, Ladvánszky Károly közölte velük: két fegyveres túszul ejtette a Geisler Eta Leánykollégium huszonöt lakóját, és a feladat az, hogy meg kell őket semmisíteni.

Mindenre szinte fotografikus memóriával emlékszik. Mondják, akit komoly sokk ér, az agya képes abban a pillanatban fényképbe sűríteni a történéseket, az arcokat, a hangokat, az illatokat.

Akik a résztvevői voltak Magyarország első túszdrámájának – amely Európában is csak a második volt –, azokra ez fokozottan igaz. Már azokra, akik még élnek a szereplők közül, mert egyre kevesebben vannak.

Egy PA-pisztoly és egy géppisztoly 150 darab lőszerrel – ennyijük volt a túszejtőknek, ami nem is kevés. A kollégium első emeletének ablakát másnap már képzett lövészek vették célba a szemközti tanácsházáról, ennek a csapatnak volt tagja az ifjú hadnagy, Czeba József is. A fiúknál alig idősebb, csak huszonöt éves volt. Három lövész az ablakokban posztolt, egy negyedik a hivatal melletti fonó, ma szakközépiskola tetején. Négyóránként váltották egymást, kivéve a tetőn lévő J.-t, akit „hétfőn felvittek, és péntekig le sem jött onnan”. Czeba József kiváló lövészi képességei ellenére egyetlen dologért drukkolt, miközben az AMD–65-ösét a radiátornak dőlve szorongatta: ne neki kelljen tüzelnie. Csak ne ő legyen ott, amikor ölni kell!

Czeba József
Fotó: Lakos Gabor

Pedig hadseregbajnokságot is nyert, ezért is válogatták be a tizenkettes csapatba. Most azt mondja, mint afféle Kádár-kori Piszkos tizenkettő, olyanok voltak. Egy terroristák likvidálására létrehozott, szervezett fegyveres osztag. Czeba József könnyedén beszél erről is, amikor a 168 Óra kérésére meglátogatja a helyszínt, az öt napon át kéretlen lakhelyéül szolgáló hivatali dísztermet. „Amíg András nem lőtt ránk, elég lazára vettük a figurát, nevetgéltünk, viccelődtünk egymással. De utána csak laposkúszásban mertünk közlekedni” – meséli abban az ablakban, ahonnan negyvenhét éve végül mégsem ő lőtte le Andrást. Talán a sors akarta úgy, hogy ne tapadjon vér a kezéhez.

Fotó: Lakos Gabor

„Csütörtök délután lőni kezdett ránk az ablakból. Egy lövedék tíz centire húzott el a fejem mellett, súrolva az egyik szekrényt. Akkor kiadták rá a tűzparancsot. Olyan szépen lőtt, hogy a golyónyomokat egy egyenes vonallal simán össze lehetett volna kötni” – ismeri el az idősebb Pintye fiú lövőtehetségét Czeba József.

A válaszakcióba belerondított a rendőrségi magazin újságírója, aki a rendkívül szigorú hírzárlat ellenére egyedüliként engedélyt kapott a helyszíni riportra. „A tűzparancs úgy szólt, hogy ha tiszta a cél, lőni kell. Az ablakban felbukkant András egy géppisztollyal, tehát készülhettünk a kilövésére. De az újságíró elkiáltotta magát, »ne lőjenek, az egy lány, csak sapka van a fején!« Erre a parancsnok lefújta az egészet” – eleveníti fel. De a lövészek tudták, amit az újságíró nem: András azért volt sapkában, mert az egyik lány egy óvatlan pillanatban leütötte a géppuskájával, vérzett a feje, a kötést pedig a lány sapkájával próbálta leszorítani. Ennek a lánynak egyébként ugyanaz volt a vezetékneve, mint Józsefnek, és ugyanabban a kis nógrádi községben élt, amitől a felettesei azt hitték, a húga is a túszok között van.

Öt napig posztolt itt a lövész
Fotó: Lakos Gabor

Pénteken, a kilövés napján már sem ételt, sem italt nem küldtek be a kollégiumba. A bent lévők a radiátorból engedtek maguknak vizet, amit az ablakban hűtöttek. Mivel Pintye András nem bízott meg a lányokban, ő maga ment a vízért.

Ahogy 10 óra 55-kor az ablakhoz ért, akkor érte a három halálos lövés: a szívébe, a kezére, a gyomrába kapott egy-egy golyót. 11 órakor Czeba József érkezett volna váltásként a két társával – öt percen múlt, hogy ne az ő lelkén száradjon a 19 éves fiú halála. Este mindenki berúgott – meséli – pedig csak egy pohár konyakot ittak.

Hétfőn már mentek újra dolgozni. Bár öt napra elszakították őket a családjuktól, és sikerült ártalmatlanná tenniük két kiszámíthatatlan fegyverest, egy szabadnapot sem kaptak cserébe. Sőt, puszta formalitásból emberölés miatt eljárás indult ellenük. Igaz, azt a négy embert, aki részt vett a Pintye fiú kilövésében, Kiváló Szolgálatért Érdemrenddel és tízezer forinttal jutalmazták. Czeba József Haza Szolgálatáért Érdemérmet kapott, ami háromezer forinttal járt. A belügy különben az akcióban részt vevő összes rendőr családjának megüzente, egyelőre ne várják haza szerettüket. Ezt József feleségének is megmondták. Amikor az akció után a férfi hazafelé tartott, teljesen véletlenül összetalálkozott a feleségével a 14-es villamos peronján. „Az asszony Vácról érkezett, ahol esti iskolán tanult, én pedig ötödik napja viseltem ugyanazt a ruhát, mosdatlan, borotválatlan voltam. Az első kérdése az volt, én is lőttem-e. Nem hitt nekem. Azt mondta, ha kiderül, hogy én is lőttem, elválik. Akkor három éve voltunk házasok, én pedig soha többé nem akartam ilyen helyzetbe kerülni.” A néhány éve megözvegyült Józsefnek máig ez a legfájdalmasabb emléke.

Az eltévedt golyó nyoma
Fotó: Lakos Gabor

A történtek után József még huszonhárom évig maradt egyenruhás. Egy időben álmodott is a balassagyarmati eseményekkel. Idegkimerültség miatt fél évre betegállományba került, de aztán fel tudta dolgozni a történteket. És soha többé nem volt nála töltött fegyver. „Persze ott volt mindig mellettem a pisztoly, csak éppen lőszer nem volt benne” – mondja.

Józsefnek el kellett mennie a fiatalabb Pintye tárgyalásaira. A halálra rémült Lászlót az elfogásakor a szekrény mögül rángatta ki a rendőrkutya, de a bíróságon jóval cinikusabb volt. Mintha a bátyjáért állt volna bosszút. „A tárgyaláson azt kiabáltam neki, dögölj meg. A kissrác azt találta mondani, hogy »érted nem lett volna kár«, amikor arról beszéltem, hogy majdnem meghaltam.”

Az egész túsztörténet megoldását a mesterlövészek bravúros akciójaként raktározta el az utókor, de a kifejezés hallatán Czeba József ma csak legyint. Más kérdés, hogy az események után valóban beindult a mesterlövészosztagok szervezése – jól látták a belügyben, hogy a jövőben sokkal felkészültebbnek kell lenniük. A tizenkét „lövőt” is megpróbálták továbbképezni, de nem sok sikerrel. „Izbégre küldtek lőni egy láda lőszerrel. Mi meg lőttük a domboldalt, a faágakat, csak épp a céltáblát nem találta el egyikünk sem. Nem akartunk bekerülni az elit csapatba.”

József később a VIII. kerületi rendőrségen szolgált, alezredesként vonult nyugdíjba. Most ugyanabban a nógrádi községben él, ahol született, alig harminc kilométerre Balassagyarmattól.

Fotó: Lakos Gabor

Élete végéig cipeli az emléket

A balassagyarmati születésű Hatala Csenge 17 éves diákként ásta bele magát a túsztörténetbe. A túszdrámát feldolgozó, Hírzárlat című könyve öt éve jelent meg. Az egykori túszok nehezen nyíltak meg, volt, aki korábban a családja előtt is csak alapinformációkat fedett fel. Pintye László élete végéig hordozza a történtek terhét. Balassagyarmatra sosem tért vissza. Minden odafűződő kapcsolatát lezárta. Ahogy ő fogalmazott, neki elég volt azzal megküzdeni, hogy a szeme láttára lőtték szitává a bátyját. Tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követtek el, sosem akarta felmenteni magukat. Próbált megbékélni a múltjával, és igyekezett hétköznapi életet élni. Felesége lett, családot alapított, és soha többé nem követett el bűncselekményt.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.