Az Országos Atomenergia Hivatal vizsgálódik a Péterfy Kórház röntgenosztályának veszélyesnek hitt védőfelszerelései után

2019. május 18., 06:55

Szerző:

Hatósági vizsgálatot indított az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a budapesti Péterfy kórház baleseti intézetében miután a traumatológusok jelezték: szerintük annyira elhasználódott a röntgensugárzás elleni védőfelszerelésük, hogy az ólomkötényük áteresztővé vált, és így a dolgozók sugárveszélynek kitéve végzik feladatukat.

A Népszava értesülései szerint a hatóság munkatársai kedden kezdik a helyszíni ellenőrzést. A kórházfenntartó a lap kérdésére azt írta: a Péterfy baleseti sebészeti műtőiben dolgozók korábban sem voltak és ma sincsenek veszélyben, 50 sugárvédőköpeny áll a rendelkezésükre, azok mindegyike engedélyezett és bevizsgált, állapotuk megfelel az előírásoknak. További új sugárvédelmi kötények, pajzsmirigyvédők és steril ólomkesztyűk beszerzése pedig folyamatban van.

Az atomenergia hivatal közölte: az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági ideje, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat. Összehajtva a bennük lévő árnyékoló réteg összetöredezhet, és emiatt valóban romolhat a védőhatásuk.

A kórház menedzsmentje a traumatológusok vészjelzése után maga is hozzálátott a meglévő 50 ólomkötény biztonságosságának az ellenőrzéséhez. A feladattal független szakértőt bíztak meg. A legelhasználódottabbakkal kezdték a biztonsági vizsgálatot, péntekig 21 kötényt ellenőriztek, köztük a legöregebbeket is, s azok mind jónak bizonyultak. Töredezett köpenyt sem találtak.

A fővárosi Szent János Kórház Képünk illusztráció (Szent János Kórház)
Fotó: Balogh Zoltán

Arra a kérdésre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket,  azt a választ adták: a feladat 2016-ban került hozzájuk. S azóta kétévente jutnak el azokhoz az intézményekhez, amelyek ionizáló sugárzást kibocsátó berendezéssel, legnagyobb számban orvosdiagnosztikai eszközzel dolgoznak. Magyarországon körülbelül 4000 ilyen intézmény van.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint csak elenyésző hányadban, az ellenőrzések 10 százalékában találtak kifogásolható védőeszköz.

Ezekben az esetekben a hatóság úgynevezett érvényesítési eljárást indíthat, de a gyakorlatban a feltárt hiányosságokat az érintettek még azelőtt megszüntetik, mielőtt ez még megkezdődhetne. Arra a kérdésre, hogy a fenti okok miatt zárattak-e be kórházat, vagy annak bármely részlegét, azt válaszolták, hogy mióta náluk van a feladat még nem került sor egészségügyi intézmény engedélyének a korlátozásra.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.