Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Elavultak a sugárzásvédő mellények, súlyos veszélynek kitéve dolgoznak a Péterfy Kórházban

2019. május 15. 12:40 - szerző: Unyatyinszki György

A kórház baleseti központjában minden röntgenes műtét törvénytelen lehet.

Sem a betegek, sem az orvosi és ápolói személyzet nem kap megfelelő sugárzásvédelmet a Péterfy Sándor Utcai Kórházban - írja Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a 444-en. A vizsgált gyerekeknek sem tudnak megfelelő védőruházatot biztosítani a kórházban a baleseti műtőben.

A kórházak alkalmazottainak bizonyos időközönként el kell menniük sugárzásvédelmi tanfolyamra, az ottani tapasztalatok alapján vizsgálták meg az alkalmazottak a kórházban a röntgenezésnél használandó sugárzásvédő ólommellényeket. Mint kiderült,

nem csak küllemre van rossz állapotban a védőfelszerelés, hanem a sugárzásáteresztő képessége is veszélyes mértékű.

Ezen felül a kórházban nincs a nyaki részeket, köztük a sugárzásra igen érzékeny pajzsmirigyet védő felszerelés, továbbá szemüveg és kesztyű sem. A hiányzó eszközöket többen inkább maguk vették meg, abban dolgoznak.

Egy csuklósérült beteget látnak el a VIII. kerületi Fiuemi úti Péterfy Sándor utcai Kórház - Rendelõintézet és Baleseti Központban 2017. január 31-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A probléma a kórházhoz tartozó Manninger Jenő Baleseti Központot érinti, ahol a baleseti sebészeten a műtőben kell készíteni a röntgenfelvételeket, azaz nincs az alkalmazottakat védő fal sem, ami szűrhetné a sugárzást. A probléma miatt az intézményben vizsgálódó orvosok kiderítették, hogy

két éve lejárt a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat az intézményben, emiatt nem jogszerű egyetlen olyan műtét sem, amely során röntgent kell használniuk.

Mivel a műtős személyzetnek sugárzásmérő eszközt sem biztosítanak, így az sem derül ki, hogy milyen dózisnak vannak kitéve a munka során. A jogszabályok szerint ráadásul minden orvost, asszisztenst és segédet és ápolót csak napi hat órában lehetne foglalkoztatni, akik minimum napi 3 óra sugárterhelésnek vannak kitéve, de ez Kunezt szerint nem csak a Péterfyben, hanem más kórházakban sem megoldott, mert azonnal működési gondokkal járna.

A kórház az alkalmazotti panaszokra úgy válaszolt, hogy a szabályzat szerintük érvényes volt, a jobb munkavédelmi felszerelés pedig csak a röntgent rendszeresen kezelő orvosoknak jár. A helyzet viszont az, hogy a műtőben nem radiológus, hanem baleseti sebész kezeli az eszközöket, erre hivatkozva nem kapnak tehát jobb felszerelést az ott dolgozók.

Az orvosok állásfoglalást kértek az Országos Atomenergia Hivataltól, amely hatóságként járhat el, és akár a teljes Manninger Jenő Baleseti Központot bezárhatják törvénytelen működés miatt.