Alkotmánysértő az Orbán-kormány törvénytervezete az MTA feldarabolásáról

2019. május 29., 10:43

Szerző:

Sérti az Alaptörvényt az a törvénytervezet, amely napvilágra került a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról. A tervezet ugyanis kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t – derül ki az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa állásfoglalásából.

Keddi hír volt, hogy már elkészült az MTA-t és a kutatóhálózatait szétválasztó kétharmados törvény tervezete, amely már augusztusban hatályba léphet, az az Orbán-kormány csak az EP-választást akarta megvárni vele. Eszerint a kutatóhálózat működését és finanszírozását egy tanács határozná meg, amelybe hat főt delegál a kormány, hatot az MTA, a tanács elnökének kinevezéséről pedig Orbán Viktor döntene. A terv alapján a kormány a jelenleginél jóval nagyobb befolyást is szerezne a kutatóintézetek felett.

Fotó: Merész Márton

Az AKVT erre reagálva adta ki ma állásfoglalását. Eszerint:

  • A javasolt törvénymódosítások nem felelnek meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között lezajlott tárgyalásokon elfogadott megállapodásoknak és a sokszor hivatkozott német kutatóhálózati modelleknek.
  • A tervezett törvénymódosítások nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt.
  • A javasolt törvénymódosítások nem biztosítják a kutatóhálózat jövőbeli alapfinanszírozását, anélkül pedig a kutatóintézetek tudományos működése ellehetetlenül.
  • A módosítások szerint az intézményhálózatot felügyelő és irányító testület elnökén túl annak tagjait is a mindenkori miniszterelnök nevezi ki. Ez a megoldás nem biztosítja a valódi paritást, amely a tudomány művelésének egyik elengedhetetlen szakmai biztosítéka. Az irányító testületben nem biztosított a kutatóhálózat képviselőinek részvétele.
  • A javasolt módosítások – a korábbi megállapodásokkal ellentétben – nem tartalmaznak garanciát a kutatóhálózat egyben tartására.
  • Aggályosnak tartják, hogy az előterjesztés nem rendelkezik arról, hogy a kutatóhálózat tagintézményeinek vezetőit a jelenleg hatályos nyílt pályáztatási eljárással válasszák ki.
  • A kutatóhálózat tudományos működésének autonómiáját kérdésessé teszi, ha a kutatóhálózat titkárságának gazdasági vezetőjét a felelős miniszter nevezi ki.
  • A módosítások teljes kormányzati – politikai – irányítást biztosítanak a kutatóhálózat felett, szöges ellentétben a mintának tekintett német gyakorlattal. Ez veszélyezteti a kutatás Alaptörvényben is garantált szabadságát.
  • Mindezek alapján az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa felszólítja az Orbán-kormányt, hogy az előterjesztést a Stratégiai Bizottság konszenzussal elfogadott és mindkét fél által aláírt határozati javaslatait követve dolgozza ki.

Az MTA egyébként pár napja jelezte, hogy még mindig nem kapott hivatalos tájékoztatást az átalakításáról, a tegnapi fejlemények után pedig az Akadémia lemondta az Innovációs és Technológiai Minisztériummal tervezett egyeztetést.