Az MTA lemondta az egyeztetést a minisztériummal

2019. május 28., 16:48

Szerző: Bíró Veronika

Kedden beszámoltunk arról, hogy már elkészült az a törvénytervezet, amely a Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztja kutatóhálózatát, illetve amely az Orbán-kormánynak lényegesen nagyobb befolyást adna a kutatóintézetek működése és finanszírozása felett. A törvény az Index információi szerint már júniusban életbe lépne.

Az MTA álláspontját kértük a keddi fejlemények miatt.

– A mára előzetesen tervezett egyeztetést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) lemondtuk

– válaszolta portálunknak szűkszavúan az MTA Titkársága.

A Lovász László vezette Akadémia egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben. Pár napja jelezték Facebook-oldalukon, hogy az ígéretek ellenére sem kaptak eddig hivatalos tájékoztatást az átalakításról, és a kutatókkal együtt aggódnak a hálózat jövőjét illetően.

Az MTA közgyűlése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) tagja portálunknak azt nyilatkozta, hogy az Akadémia dolgozói megdöbbenéssel és értetlenül állnak a fejlemények előtt, és azt gondolják, hogy a törvénytervezet még tárgyalási alapnak is kevés, ezért teljesen elutasítják azt.

– Ez a dokumentum olyan dolgokat is semmibe vesz, amelyben korábban már megegyezett az MTA és az ITM tárgyalódelegációja. Ezek szerint a leírott szó és az aláírt nyilatkozatok sem érnek sokat az ITM részéről, nem igazán van értelme így tárgyalni

– jegyezte meg a kutató.

Portálunknak azt is elmondta, hogy az ADF a napokban tiltakozó akciót szervez az MTA érdekében, ennek részleteit hamarosan közzé teszik Facebook-oldalukon.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy az MTA döntésétől függetlenül az Orbán-kormány elképzelései valósulhatnak meg, és ha szükséges, törvénymódosítással is végigviszi az intézmény átalakítását, és leválasztja a kutatóhálózatot az akadémiáról. A tárcavezető az MTA közgyűlése után nem sokkal bejelentette, hogy még júniusban a kormány elé viszi a kutatóintézetek kérdését.

Az Akadémia azonban ragaszkodik intézeteihez, a legutóbbi közgyűlés nagy többséggel megszavazta, hogy az intézethálózatot az intézményen belül kell tartani.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.