Áder Jánostól kérnek segítséget a természetvédelmet érintő tömeges kirúgások miatt

2018. november 11., 10:59

Szerző:

Nyílt levélben tiltakozik Szél Bernadett Áder János államfőnél a természetvédelmi intézményrendszer szétrombolása miatt - írja a hvg.hu. Az LMP volt elnöke, országgyűlési képviselő arról ír, hogy a kormány által sem cáfolt sajtóértesülések szerint az államigazgatás karcsúsítása keretében az állami természetvédelemben a szakemberek 44 százalékát leépítik, mint fogalmaz, „a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező vezetők gyakorlatilag mindegyikét elküldve”.

A politikus emlékezteti az államfőt, aki „nyilvános megszólalásai alapján az átlagosnál jobban érdeklődik a környezet- és természetvédelem szakkérdései, valamint a jelen és a jövő generációk környezeti jogai iránt”: az Alkotmánybíróság és az ombudsman számtalan döntésben és állásfoglalásban mondta ki, hogy „a mindenkori hatalom jogszerűen nem erodálhatja az egészséges környezethez való jog érvényesülésének legfontosabb szervezeti feltételeit, és a már elért intézményi hatékonyságot nem csökkentheti”.

"Ön sajnálatos módon számos alkalommal asszisztált a kormány jogsértéseihez, ugyanakkor kétségtelen, hogy a környezet- és természetvédelem területén megvalósított normaszegések esetén alkalmanként hajlandó volt óvatosan szembehelyezkedni a kormányzati akarattal. Ezért kérem, hogy most, amikor az Orbán-kabinet nyilvánvalóan tiltott területre lépett, és mindannyiunk, a ma élő és az utánunk következő magyarok környezeti érdekeit veszélyezteti, éljen államfői jogkörével, és emelje föl a szavát az állami természetvédelem maradékának kormányzati megsemmisítése ellen" – írja Szél Bernadett.

Arról az Index írt a héten, hogy az Agrárminisztériumban a leépítés szinte kizárólag a természetvédelmi főosztályok dolgozóit érintette. Mintegy 340 embert rúgtak ki a bürokráciacsökkentésként emlegetett intézkedéscsomag nevében.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.