Már késő – Az AB szerint jogellenes, hogy a fideszes szekszárdi önkormányzat nem ad plakáthelyet az ellenzéknek

2019. október 10., 15:45

Szerző:

Az Alkotmánybíróság csütörtöki ítélete szerint jogsértő állapot jött létre, miután Szekszárd Város Önkormányzata nem biztosít plakátolási lehetőséget a város tulajdonában álló villanyoszlopokon az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesületnek (ÉSZ), illetve jelöltjeinek.

Fotó: Facebook/Bomba Gábor

A választási törvényt tavalyi, Fidesz-többséggel elfogadott módosítása szerint csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet kampánycélra plakáthelyeket használni választási időszakban a jelölőszervezeteknek.

A városi ellenzék augusztus 29-én nyújtott be kérvényt az önkormányzathoz, hogy kihelyezhessék plakátjaikat a városi villanyoszlopokra, ám a kérvényt a 168 Óra értesülései szerint a mai napig nem bírálta el az önkormányzat.

Az AB bár kimondta a jogsértést, de nem hozott döntést arról, hogy az ÉSZ kihelyezheti-e plakátját. Az ítélet kimondja, hogy az Országgyűlésnek 2019. december 31-ig módosítania kell a törvényt úgy, hogy a tavalyi módosításhoz kötődő szakaszban a tulajdonhoz fűződő jogot ne részesítse előnyben a véleménynyilvánítás szabadságával szemben.

Az AB ítélete végül nem mondta ki, hogy a fideszes önkormányzat jogsértően járt volna-e el, pedig különvéleményében Dr. Varga Zs. András alkotmánybíró is hangsúlyozza, hogy a probléma nem önmagában a törvénnyel van, hanem azzal, hogy a város egy bizonyos határidőn belül nem bírálta el az ellenzék kérelmét.

Bomba Gáborék kampányát más eszközökkel is akadályozta már a helyi Fidesz. Emlékezetes, hogy egyik helyi fideszes képviselő arra biztatta a Bomba energiaital gyártóját, hogy tegyen feljelentést az ellenzéki jelölt névhasználata miatt. A helyi választási bizottságnál is bejelentést tett emiatt egy magánszemély, de a bizottság ebben az esetben résen volt, és engedélyezte Bombának, hogy a saját anyakönyvezett nevével kampányoljon.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.