A rendőrség mindent tagad

Tagadják a rendőrök, hogy bántalmazták volna a hatvani cigányokat a pénteki incidens során, sérülés a passzív ellenállás miatt keletkezhetett. A bíróság öt gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett.

2012. november 25., 07:38

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte az Egri Városi Bíróság azt az öt személyt, aki péntek délután összecsapott a hatvani rendőrökkel, miután egy rokonukat kábítószerrel való visszaélés miatt bevitték a rendőrök. Egy embert hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, az ő előzetes letartóztatásáról holnap dönt a bíróság – közölte honlapján a rendőrség.

A gyorsított eljárást az után indították, hogy hatvani cigányok egy csoportja és az őket képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogásza azt állította: a rendőrök rátámadtak a kapitányság előtt összegyűlt, zúgolódó rokonságra, és válogatás nélkül ütötték őket. A rendőrség ezzel szemben azt állította, hogy a rendőrkapitányság előtti tömeg követett el jogsértést, írja az

Origo.

A „Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés” címmel kiadott szombati közleményben a rendőrség bővebben részletezi a saját verzióját, eszerint a kapitányság elé vonuló 40 fős csoport tagjai megpróbáltak behatolni az épületbe, rángatták a kerítést, és azt kiabálták, hogy „Felrobbantjuk a rendőrséget!”.

A cigányok az Origonak Hatvanban azt mondták, orvosi leletek tanúskodnak arról, hogy sérüléseket szenvedtek el a rendőri intézkedés során. A rendőrség azt írta erről: „Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra”. Sérülés a rendőrség szerint egy főnél keletkezett, neki is „az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt”, négy embert pedig azért kellett kórházba szállítani, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. Négyen a rendőrök közül is kisebb sérüléseket szenvedtek – áll a közleményben.