A Néppártnak új terve van a Fidesz kizárására

Ötfős munkacsoportot hoztak létre a javaslat kidolgozására.

2021. január 13., 15:40

Szerző:

 

A Politico információi szerint új szabály előkészítésén dolgozik az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja, amely lehetővé tenné, hogy ne csak egy személyt, hanem ha az szükséges, egy egész képviselőcsoportot is kizárhassanak a frakcióból -írja a 444. Az eddigi kétharmados többség helyett pedig az egyszerű többség is elég lehet a jövőben.  Az EPP elnöksége egy ötfős munkacsoportra bízta a javaslat kidolgozását, és az ezzel kapcsolatos határozatot is nyilvánosságra hozták.

A határozat alapján a munkacsoport öt EP-képviselőből áll fel, közülük mindenki a Fidesz Néppárton belüli kritikusa. A Népszava brüsszeli tudósítója szerint a szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt kezdeményezték a magyar tagpárt kritikusai, ezidáig azonban a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata alapján ugyanis nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációt zárjanak ki, ha azok nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. 

Deutsch Tamás tagságának felfüggesztése előtt 39 politikus indítványozta a politikus kizárását, ezt azonban akkor nem sikerült véghez vinni, azonban aláírtak egy nyilatkozatot, amelynek értelmében a kérdés napirenden marad. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.