A minisztérium belátta: rossz a jelenlegi szabadságszámítási rendszer

A Nemzetgazdasági Minisztérium belátta, rossz szabályt alkotott. Az év elejétől élő törvény alapján több ezer vagy akár pár tízezer forintot is bukhat a dolgozó, ha rossz hónapban megy el szabadságra. A jogszabályt átírják, ahogyan tavaly, továbbra is fix lesz a bér, bármikor is veszi ki az ember a szabadságot. Az még kérdés, hogy aki februárban szabadságra ment, és ezért rosszul járt, kárpótolják-e.

2013. február 20., 16:33

A Nemzetgazdasági Minisztérium beadta a derekát, visszaáll a régi rend a szabadságszámítás ügyében – áll a minisztérium közleményében. A tárca azt ígéri, átdolgozzák a szabályokat, hogy ne befolyásolja az emberek bérét az, melyik hónapban mennek el szabadságra.

A problémára elsőként az adókamara hívta fel a figyelmet. A kormányoldal úgy írta át a munka törvénykönyvét januártól, hogy megváltoztatta a szabadság idejére járó távolléti díj számításának módját. Ez azt eredményezte, hogy ha egy hosszú hónapban ment valaki szabadságra, amikor a munkanapok és fizetett ünnepnapok száma legalább 22 volt, akkor a munkaszerződésében szereplő bérénél több pénz üthette a markát, de ha kevés munkanapos hónapban, akkor kevesebb pénz járt neki. Így nemcsak a szerződésében leírt összegnél kaphat kevesebb pénzt a dolgozó, a fizetése hónapról hónapra változhat is, írja az

Origo.

A különbség tekintélyes is lehet. Öt szabadnap kivétele tízezer forintos különbséget is okozhat egy havi 100 ezer forintos bruttó bérű dolgozónál. Az idén öt olyan hónap van, amikor az ember veszíthet, ha szabadságra megy, az első ilyen a február volt, a következő a március. Nagyot nyerni legközelebb júliusban lehetett volna.