„A miniszterelnök úr mi a csodát csinált az elmúlt 24 órában?”

Az ellenzék élesen bírálta a kormányzatot, amely a rendkívüli hóhelyzet következményeinek elhárításában gyenge teljesítményt nyújtott. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint Orbán olyan rendszert épített fel, amelyben a kormányfő jelenléte nélkül senki nem mer, senki nem tud dönteni. A Szolidaritás Mozgalom úgy látja, a miniszterelnöknek el sem kellett volna hagynia az országot. A szocialisták pedig azt rótták fel Orbánnak, hogy a sikertörténetekről szóló brüsszeli beszámolón kívül nem nagyon lehetett hallani a hangját.

2013. március 15., 17:54

Gyurcsány: Ha a kormány nem tud vigyázni az emberekre, semmire sem alkalmas

Gyurcsány Ferenc szerint vigyáznunk kell egymásra, és „elsősorban a kormánynak kell vigyázni ránk, ha erre nem alkalmas, akkor semmire sem”. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ezt pénteken egy Orbán Viktor kormányfőnek címzett,

a Facebookon közzétett videoüzenetben mondta.

„Miniszterelnök úr, az ország nem működik. Láthatja, százak, ezrek maradtak az út szélén, pedig ön azt mondta, hogy nem hagyja őket ott” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Szerinte Orbán Viktor mára olyan rendszert épített fel, amelyben a kormányfő távollétében „senki sem mer vagy tud dönteni”.

„Így nem tudunk együtt élni, így nem vezetheti Magyarországot” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki rövid üzenetében bírálta Pintér Sándor belügyminiszter, amiért ő az időjárást és az embereket „kárhoztatta” a történtekért.

Szolidaritás: Megbénult a szabadságharcos kormány

A Szolidaritás Mozgalom számára érthetetlen, hogyan maradhatott segítség nélkül több ezer ember az autópályákon, főútvonalakon, további 100 ezren pedig áram és vízellátás nélkül maradtak.

Az ellenzéki szervezet 168 Óra Online-hoz eljuttatott közleménye emlékeztet rá, hogy az M1-es autópályán Tatabánya térségében egész éjjel az úton rostokoltak az autósok, az M7 autópályán tegnap este óta pedig ezrek töltötték a hó fogságában az éjszakát. Kismamák, idősek, betegek vannak élelem és folyadék nélkül. Az embereknek lassan elfogy az üzemanyaguk, kihűlnek autóik, nincs ételük és az elmúlt nyolc órában semmilyen segítség nem érkezett a számukra – írja a Szolidaritás, hozzátéve, hogy eközben magánemberek százai ajánlanak és nyújtanak segítséget, sőt az ezerszer elátkozott gonosz multik is kinyitották üzleteiket, és teát, élelmiszert osztanak.

A Szolidaritás szerint a magyar kormány szereti hangoztatni, hogy kezében tartja a dolgokat, és nem hagyja cserben az embereket. Most, amikor a meteorológiai szolgálat már napokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a várható időjárásra, és sok helyre a legmagasabb, piros riasztást adta ki, egyszerűen érthetetlen, hogy a Katasztrófavédelem miért nem készített olyan tervet, amelynek során a hadsereg különleges járműveit már az este folyamán be lehetett volna vetni. A Szolidaritás Mozgalom szerint a katasztrófavédelem és a Belügyminisztérium vezetői bebizonyították, hogy alkalmatlanok a katasztrófa elhárításában. A Szolidaritás emiatt vizsgálatot követel, és a vezetők lemondását.„Tudjuk, hogy most már a mentések elkezdődtek, hogy a tűzoltók, mentők és a rendőrség erején felül teljesít, de sokszor ők maguk is a rendkívüli időjárási helyzet áldozataivá válnak” – olvasható a szervezet közleményében.

A Szolidaritás szerint felelősség terheli magát a Orbán Viktor miniszterelnököt is. A kormányfő sokszor beszél arról, hogy nem kívánja cserbenhagyni az embereket, mégis, amit a magyar kormány most tesz, az cserbenhagyás. Orbán Viktor Brüsszelben védi a védhetetlent, miközben éppen ebben a helyzetben kellene itthon tartózkodnia, és felügyelnie a Katasztrófavédelem, a Belügyminisztérium, és a hadsereg munkáját.

A Szolidaritás Mozgalom úgy véli, Orbán Viktornak haza kellett volna utaznia Brüsszelből.

MSZP: a kormány nem készült fel, vizsgálni kell a felelősséget

Az MSZP elnöke szerint a kormány nem készült fel a rendkívüli időjárási körülmények kezelésére, alábecsülte a helyzet súlyosságát és későn reagált arra. A szocialisták ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik a felelősség kivizsgálására, és belső vizsgálatot várnak a kormánytól is.

Mesterházy Attila pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több mint egy hete tudni lehetett, milyen idő várható a március 15-ei nemzeti ünnepen, és azt lehetett hallani, hogy a kormány felkészült az ítéletidőre.

„Mi lett volna, ha nem készülnek fel, vagy ha Magyarországot egy valóban váratlan vészhelyzet éri?” – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Hozzátette: a kormány láthatóan alulértékelte a várható problémákat, nem készült fel a helyzet kezelésére. Csak így fordulhat elő – folytatta –, hogy emberek 18-24 órája vesztegelnek autójukban, helyenként élelem, ivóvíz és bármilyen információ nélkül.

Mesterházy Attila mindezt felháborítónak nevezte, és azt követelte, hogy a történteknek legyenek következményei.

Szerinte a kormány későn reagált az ítéletidőre, későn hirdette ki a vészhelyzetet, későn döntött a honvédség bevetéséről, a mentési munkálatokat pedig nem koordinálják megfelelően. Felrótta, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban nem hangzott el megfelelő tájékoztatás azoknak, akik autójukban rekedtek, és azoknak sem, akik otthon aggódtak hozzátartozóikért.

Az MSZP elnöke hozzátette: a Belügyminisztérium csak péntek délben, húszórás késéssel küldött szét SMS-eket a hóban veszteglőknek javasolt teendőkkel.

A szocialista párt ezért azt sürgeti, a kormány indítson belső vizsgálatot, és a parlamentben is jöjjön létre vizsgálóbizottság, amely feltárja a katasztrófahelyzet kezelésével kapcsolatos mulasztásokat, így azt, van-e személyi felelőse annak, hogy több ezer család vesztegelt órákon, akár egy napon át az utakon.

„Arra is kíváncsiak lennénk, hogy a miniszterelnök úr mi a csodát csinált az elmúlt 24 órában, mert nem nagyon hallottuk a hangját azon kívül, hogy sikertörténetekről számolt be Brüsszelben. Érdemes lenne tudni, tervez-e bármilyen számonkérést, felelősségre vonást” – közölte Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke mindazonáltal elismerte azok tevékenységét, akik részt vettek a mentésben, és azokét is, akik segítették a bajbajutottak elhelyezését. Kitért arra is, egyeztetett az MSZP érintett megyei vezetőivel, és kérte őket: ahol erre szükség van, nyissák ki irodáikat, és álljanak a segítségre szorulók rendelkezésére.

A párt később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy győri irodájukat már megnyitották a rászorulók előtt.

LMP: A kormány hagyja abba a sikerkommunikációt, és mentse a hóban rekedteket!

Ismét kudarcot vallott az Orbán-kormány, képtelen hatékonyan működtetni az államapparátust – írja a 168 Óra Online-hoz eljuttatott közleményében a Lehet Más a Politika (LMP). A párt szerint a márciusi, rendkívüli időjárási viszonyok bebizonyították, hogy Bakondi György az Orbán-kormány által kinevezett télügyi kormánybiztosa nem képes arra, hogy időben figyelmeztesse az embereket a közelgő veszélyre, szükség esetén pedig nem képes hatékonyan segítséget nyújtani a hóban rekedteknek.

Az LMP szerint az Orbán-kormány apparátusa ismét bebizonyította, hogy kampányszólamok nem elegendőek a kormányzáshoz, és a saját holdudvarának gazdagítása mellett elfeledkezett az állampolgárokról.

Az LMP arra kéri az Orbán-kormányt, hogy rendszeresen, minden fórumon tájékoztassa a lakosságot a rendkívüli helyzetről, és a sikerkommunikációja helyett tegyen meg mindent azért, hogy a hóban rekedtek megkapjanak minden szükséges ellátást, és segítse őket abban, hogy épségben hazatérhessenek családjukhoz.

Bajnai: A kormány számolja fel a káoszt az utakon

Bajnai Gordon arra kérte a kormányt, hogy minél előbb legyen úrrá a havazás és az erős hóátfúvások okozta közúti káoszon.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője erről azt követően beszélt újságíróknak, hogy szervezete társelnökeivel a nemzeti ünnepen virágot helyezett el a fővárosi V. kerületi Petőfi-szobornál.

A volt kormányfő azt mondta, a jelenlegi helyzetben a még utakon rekedtek kimentése a legfontosabb feladat, ezért azt várják a kormánytól és a katasztrófavédelemtől, hogy minél hamarabb nyújtson segítséget számukra. Bajnai Gordon kérdésre válaszolva hangsúlyozta, úgy gondolja, egyelőre ezzel kell foglalkozni, a hibázókat pedig csak a kialakult káosz felszámolása után kell elkezdeni keresni.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) vizsgálatot sürget

„Orbán Viktor kormánya úgy látszik, nem tud mit kezdeni az olyan váratlan helyzetekkel, amelyeket nem kommunikációs eszközökkel, hanem valódi politikai cselekvéssel kell kezelni” – írták az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

A PM az eset haladéktalan, pártatlan, civil szakértők bevonásával történő kivizsgálását, a szakmai és politikai felelősök megnevezését követeli.

„Egy olyan országban, ahol a politikai hatalom, az állami hivatalok és hatóságok irányítása, valamint a hírközlés is központosított, a kormány nehezen háríthatja el magától a felelősséget” – olvasható a közleményükben. A PM szerint az illetékesek a megelőzés érdekében sem tettek semmit, nem rendelték el az ilyenkor szükséges lépéseket, például kamionstopot, beutazási korlátozást, a hókotrók készenlétbe helyezését.

A közlemény szerint a PM elítéli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter másra hárítja a felelősséget és a bajba jutott emberek hibáztatásával van elfoglalva, továbbá felszólítja az érintetteket, hogy mindent tegyenek meg a helyzet mielőbbi normalizálása és a katasztrófahelyzet áldozatainak megsegítése érdekében. A párt egyúttal megköszöni az úton lévők kitartását, valamint a mentést végző rendőrök, tűzoltók, mentők és katasztrófavédelmi szakemberek munkáját.