A magyarok 70 százaléka szerint nincs rendben, hogy büntetik a hajléktalanokat

2018. november 8., 08:57

Szerző:

A magyarok nem gondolkodnak negatívan a hajléktalanságról, nem gondolják azt sem, hogy a hajléktalanok kizárólag maguk tehetnek a helyzetükről, a hajléktalanságot nem tekintik bűnnek, nem igazán értenek egyet a hajléktalanságot szigorúbban sújtó új jogszabállyal. Mégis zavarja őket a hajléktalan emberek látványa – derül ki az Index és a Závecz Research közösen készített országos közvélemény-kutatásából.

Fotó: Bazánth Ivola

Az ezer fős reprezentatív felmérésből kiderül:

  • A magyarok szerint nem kell büntetni a hajléktalanságot, a válaszadók 70 százaléka nagyon nem ért egyet a kriminalizálással.
  • A magyarok majdnem kétharmada szerint a hajléktalan emberek nem bűnözők, hanem elesettek, segítségre szorulnak.
  • A többség (55 százalék) szerint a közterületi, életvitelszerű hajléktalansággal ugyan kezdeni kellett már valamit, de túl embertelen, amit a kormány kitalált.
  • A megkérdezettek 62 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy hajléktalanná válhat.
  • Mindössze 11 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a hajléktalan kizárólag maga tehet arról, hogy hajléktalan.
  • Többen vannak azok, akik valamilyen okból nem szeretik látni a hajléktalan embereket.
  • A Fidesz-szavazók a többieknél elutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben.
  • A magyarok 56 százaléka egyetért azzal, hogy a hajléktalanok ne legyenek szem előtt a belvárosban, és mindössze 19 százalék utasítja el ezt.
  • A hajléktalanok látványa a magyarok 35 százalékát zavarja, a nőket, a felsőfokú végzettségűeket és a budapestieket az átlagosnál jobban. További 26 százalékot nem zavar, a maradék 38-at közepesen.

A magyarok a célzott munkaprogramokban és a hajléktalanszállók fejlesztésében látják a megoldást. 91 százalékuk  szerint olyan programok kellenének, amik segítenek munkát találni, 82 százalékuk szerint pedig több férőhely kellene a szállókon.

Az október 15. óta hatályos törvény alapján a korábbinál szigorúbban büntetendő az életvitelszerűen közterületen tartózkodás. A szabálysértésért három figyelmeztetés után őrizetbe vétel, majd közérdekű munka vagy elzárás is járhat, sőt, a hajléktalan emberek cuccait is megsemmisíthetik. Az ORFK adatai szerint eddig országszerte 231 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség, 8 embert vettek őrizetbe, de egyelőre senkit nem zártak börtönbe.