A Magyar Nemzet felszólította a Fideszt, hogy lépjen ki az Európai Néppártból

2019. március 7., 09:08

Szerző:

Az ismét kormányközeli Magyar Nemzet vezércikkben felszólította a Fideszt, hogy fejezze be a megalázó alkudozást az Európai Néppárttal. A lap szerint elérkezett az idő új szövetség megkötésére, ehhez pedig fel kell bontani a régit, mert a Európai Néppárt már nem nem Helmut Kohl pártja, és az nem különböztethető meg sem a szocialistáktól, sem a liberálisoktól.

A lap szerint a EPP mára „a beteg liberalizmus” kiszolgálója lett, megtagadta Helmut Kohl örökségét, helyette Soros György lázálmát kívánja megvalósítani a nyitott társadalomról.

„Ma Európa első embere egy mentálisan és morálisan is válságban lévő báb, aki Soros kitartottja. Ha anyagilag talán nem is, de szellemi értelemben mindenképpen. S immáron a néppárt ­vezetője, Joseph Daul és Manfred Weber is világossá tette, hogy kizárólag ezt az irányvonalat támogatja. Weber ultimátuma bebizonyította, hogy az egyezkedésnek nincs értelme”

– hangzik a szerzőmegjelölés nélküli cikk. Hozzáteszi, hogy a Fidesz nem engedheti meg magának, hogy az Európai Néppártban ma már kötelező liberális és szocialista szövetségben részt vegyen, és Orbán Viktor nem árulhatja el a valódi Európát és a valódi európai értékeket.

„A néppárt a szocialistákat és a liberálisokat választotta, nekik akar megfelelni. A Fidesznek egy útja maradt: az új szövetség útja. Orbán Viktor és a Fidesz lépjen ki az Európai Néppártból, és kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal! Ez ma Európa és a magyarság érdeke. Nincs mire várni tovább – pontosabban fogalmazva: tilos tovább várni! Így, és csak így lehet élére állni a bevándorlás elleni harcnak, megvédeni a nemzetek Európáját és benne Magyarországot. A magyar miniszterelnöknek muszáj lesz e harc élére állnia. Ez következik mindabból, amit eddig képviselt”

– zárul a cikk. Az EPP-nek jelenleg 49 teljes jogú tagja van, de a Fidesz kizárást kezdeményezték társult tagok – összesen 13 tagpárt –, így például a norvég Konzervatív Párt is. A Fidesz kizárása március 20-án, a párt politikai választmányának ülésén kerül napirendre. Kedden Manfred Weber EPP-frakcióvezető ultimátumot adott Orbán Viktornak, amely úgy szólt, hogy a magyar miniszterelnök azonnal állítsa le a plakátkampányt, mert ha nem, a Fideszt kizárják az Európai Néppártból. Szerinte a magyar miniszterelnök nem képviseli Helmut Kohl szellemi örökségét.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.