Joseph Daul: Orbán Viktor átlépett egy határt

2019. március 5., 11:05

Szerző:

Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal összefüggésben.

Joseph Daul arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták, elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és csak a problémákról beszélnek, megoldásokkal nem szolgálnak.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette: – Megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke.

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben minden tagnak tisztelnie és osztania kell az őket egyesítő értékeket.

Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, közölte, nem fél ettől a vitától. Mint mondta, megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét.

Orbán Viktor Helsinkiben Joseph Daul és Orbán Viktor 2018 november 8-án Helsinkiben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kijelentette, hogy a magyar kormány Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítélték.

– Ez a kampány megengedhetetlen

– mondta Joseph Daul, hozzátéve, hogy az EPP egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ, és ezt Orbán Viktor átlépte.

Az európai parlamenti választás és az EU-s politika egy sor további kérdésével is foglalkozó interjúban Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az EP-választást felvezető politikai küzdelemben mindenki ellenük kampányol majd, és az lesz a szlogen, hogy az EPP a hibás azért, hogy semmi nem működik Európában, holott 75 éve béke van a kontinensen és olyan nagy a jólét és a szabadság, mint soha korábban. 

– Ezért aztán az EPP-nek nincs is oka szégyenkezésre – mondta Joseph Daul.

A többi között arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár, a szintén az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) előző elnöke azon kevés nemzeti politikusok egyike, aki valóban tudja, miként működik Európa és mit kell tenni azért, hogy továbbra is működjék. Hozzátette, aggodalommal tölti el, hogy Angela Merkel vissza akar vonulni a politikából.

Februárban Joseph Daul három részből álló Twitter-üzenetben ítélte el az Orbán-kormány új plakátkampányát.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.